Eutanasia-aloite eduskunnan käsittelyyn – keskusta haluaa kirjata lakiin potilaan oikeuden hyvään saattohoitoon
”Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta” -kansalaisaloitteen käsittely alkaa eduskunnassa.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta järjestää torstaina kansalaisaloitteesta julkisen kuulemisen. Kokousta voi seurata suorana verkkolähetyksenä klo 10–12 osoitteessa www.eduskunta.fi.
Valiokunnan kuultavina ovat aloitteen tekijöiden edustajat Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara ja Ilkka Taipale.
Asiantuntijoina ovat sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, rikosoikeuden emeritusprofessori Raimo Lahti ja syöpätautien ylilääkäri ja palliatiivisen hoidon kehittäjä, professori Tiina Saarto.
Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta avattiin Kansalaisaloite.fi -verkkopalveluun 7.11.2016. Aloite sai kaikkiaan 63 078 vahvistettua kannatusilmoitusta.
Aloitteessa ehdotetaan, että eduskunta ryhtyy lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.
Aloitteen mukaan eutanasialaki tarvitaan lisäämään elämän loppuajan vaihtoehto niille ihmisille, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta.
Julkinen kuuleminen on otettu eduskunnassa tavaksi, kun käsittelyyn tulee kansalaisaloitteella virinnyt asia.
– Kuullaan ja kysellään, mutta keskustelua ei käydä, eikä mielipiteitä esitetä, valiokunnan keskustalainen jäsen Niilo Keränen kuvaa.
Aloitteen käsittelyllä on tiukka aikataulu. Se on tarkoitus viedä läpi vielä eduskunnan syyskauden aikana. Päälle painavat lisäksi budjettilait ja ensi vuoden puolella sotelait.
Julkisen kuulemisen jälkeen valiokunta käsittelee eutanasia-aloitetta suljetuissa kokouksissa edelleen asiantuntijoita kuullen. Aikanaan valiokunta päättää, tehdäänkö asiasta mietintö, joka viedään suuren salin käsittelyyn, vai loppuuko asian käsittely.
Niilo Keräsen eutanasia-kanta on selkeä.
– Tappo on rikosasia, vaikka aloitteen tekijät eivät rikosajatusta hyväksykään. Nykylain mukaan eutanasia kuitenkin on rikos.
– Myös Lääkäriliitto vastustaa eutanasia. Meidät opetetaan ylläpitämään ja suojelemaan elämää. Jos eutanasia hyväksytään, lääkärit joutuvat sen kuitenkin hoitamaan.
Keränen ymmärtää eutanasiaan liittyvän kipujen pelon, mutta muistuttaa, että nykyisillä kipulääkkeillä kipu on mahdollista hoitaa. Myös nukuttaminen on mahdollista.
Kuolemaan liittyvää hengellistä ja henkistä pelkoa ja ahdistusta voidaan Keräsen mukaan hoitaa keskustelujen avulla.
Keränen toteaa, että eutanasian käsittely ei ole helppo tehtävä. Mahdolliseen uuteen lakiin liittyy monia rajanvetoja.
– Joutuvatko fyysisesti sairaat ja mielenterveysongelmaiset eri asemaan? Jäävätkö kehitysvammaiset lain ulkopuolelle? Voiko edunvalvoja tehdä päätöksen?
Ajatuksemme on, että hyvällä saattohoidolla voidaan estää eutanasiatilanteisiin joutuminen.
Niilo Keränen
Keränen muistuttaa, että keskustan eduskuntaryhmä on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen terveydenhuoltolain muuttamisesta niin, että potilaan oikeus hyvään saattohoitoon kirjataan lakiin.
Keskustaedustajat ehdottavat muutosta terveydenhuoltolain pykälään, joka määrittelee kunnan sairaanhoitopalveluiden sisällön. Sisältöön ehdotetaan lisättäväksi myös palliatiivinen hoito ja saattohoito.
– Ajatuksemme on, että hyvällä saattohoidolla voidaan estää eutanasiatilanteisiin joutuminen, Keränen sanoo.
Lakialoitteessa ehdotetaan muutosta myös lain toiseen pykälään, jossa määritellään kotisairaalahoidon sisältöä.
Tällä muutosehdotuksella pyritään siihen, että palliatiivisessa hoidossa tai saattohoidossa oleva potilas voisi halutessaan saada hoitoa kotonaan tutussa ympäristössä, jossa hän voisi myös kuolla.