Valiokunta kuuli eutanasia-asiantuntijoita: "Pitäisi keskustella kuolemasta ja hoidosta, ei pelkästään sankarilääketieteestä"
Saattohoidon saatavuuden parantaminen vai eutanasia? Onko ihmisellä oikeus päättää itse elämästään?
Nämä kaksi keskeistä kysymystä nousivat esiin torstain julkisessa kuulemisessa, kun eutanasia-kansalaisaloitteen käsittely alkoi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Kuulemisessa todettiin, että eutanasia on myös yhteiskunnallinen kysymys, ei vain lääketieteellinen, ja siihen liittyy ikääntyneellä ja vakavasti sairaalla taakkana olemisen pelko.
Valiokunnan kuultavina olivat aloitteen tekijöiden edustajat Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara ja Ilkka Taipale.
Asiantuntijoina olivat sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, rikosoikeuden emeritusprofessori Raimo Lahti sekä syöpätautien ylilääkäri ja palliatiivisen hoidon kehittäjä, professori Tiina Saarto.
Tiina Saarto pelkäsi, että eutanasian hyväksyminen tulisi korvaamaan puutteellista saattohoitoa.
– Ensin lailla hyvä saattohoito. Vasta kun maassa on hyvä saattohoitoverkosto, arvioimme onko eutanasialle tilaa, Saarto tiivisti.
– Palliatiivisen saattohoidon suhteen olemme noviisissa tilanteessa. Kipuun ja kuolemaan liittyy vähemmän pelkoja sitä mukaa kun saattohoito kehittyy, Saarto totesi.
Saarron mukaan eutanasia on arvomaailmakysymys: hyväksymmekö elämän kaaren sen hauraaseen loppuun asti?
Euroopassa eutanasiakuolemien määrä on kasvanut. Tämä johtuu Tiina Saarron mukaan myös siitä, että sietämättömän kivun poistamisen ohella eutanasiassa on noussut esiin itsemääräämisoikeus.
– Elämä on projekti, jonka lopettamisesta ihminen voi itse päättää.
Jaana Hallamaan mukaan kysymys on koulutuksen lisäksi siitä, minkälaisia hoitolinjauksia otetaan.
– Pitäisi keskustella kuolemasta ja hoidosta, ei pelkästään sankarilääketieteestä. Hoidossa, kipujen lievittämisessä ja kärsimyksen poistamisessa on jo nyt käytössä monia menetelmiä. Tarvitaan asennemuutosta ja keskustelua hoidosta ja kuolemisesta.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa asian käsittelyä ja asiantuntijoiden kuulemisia.
– Tämä on laaja, tunteita herättävä asia ja vakavasti otettava kysymys, valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) totesi julkisen kuulemisen päätteeksi.
Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Ritva Halila sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioi Ylen nettisivulla, että jos eduskunta hyväksyisi kansalaisaloitteen, niin eutanasian salliminen olisi iso operaatio..
– Meillä on perustuslaissa olemassa ihmiselämän suoja. Sanoisin, että eutanasialaki vaatii ihan oman erillisen lainsäädännön. Muualle lainsäädäntöön tehtävät muutokset olisivat ehkä tarkennuksia ja selvennyksiä.
– Jos ajatellaan maita, joissa eutanasia on hyväksytty, niin sielläkin on käyty keskustelua monta kymmentä vuotta. Se ei ole mikään pikkujuttu.
Antaisiko laki viestin, että kaikkien niiden ihmisten elämä ei ole arvokasta, joiden kohdalla laillisen eutanasian kriteerit täyttyvät?
Piispojen kannanotto
Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat kehottavat yhteisessä kannanotossaan eutanasian sijasta arvioimaan, millaisin keinoin laadukas saattohoito saataisiin koko Suomessa jokaisen tarvitsevan saataville, ja ryhtymään toimiin asian kuntoon saattamiseksi.
Piispojen mukaan eutanasialain hyväksymisen sijaan nyt on arvioitava, riittääkö nykyinen lainsäädäntö turvaamaan hyvän saattohoidon kaikille vai onko syytä harkita lainsäädännön kehittämistä tältä osin.
Ehdotettuun eutanasialakiin sisältyy piispojen mukaan monia vakavia huolenaiheita: Kuka määrittelee ja millä keinoin sen rajan, jonka jälkeen ihmisen elämän lopettaminen on laillista? Antaisiko laki viestin, että kaikkien niiden ihmisten elämä ei ole arvokasta, joiden kohdalla laillisen eutanasian kriteerit täyttyvät?