EU valmistelee kriisitukea maanviljelijöiden ahdinkoon

Maatalouden kriisi

EU-maiden maatalousministerit valmistelevat tukitoimia ahdingossa oleville maataloustuottajille.

Brysselissä maanantaina pidettävässä kokouksessa on tarkoitus päättää tuesta, jolla lievitetään tuottajien kassakriisiä.

Maataloustuottajat ovat ajautuneet vaikeuksiin eri puolilla Eurooppaa maailmantalouden heikon kysynnän, Venäjän tuontikieltojen ja ylituotannon takia.

Ministerit keskustelevat toimenpiteistä, jotka vaihtelevat kohdennetusta kriisituesta tuotannon rajoittamiseen.

Saksa ja Ranska ovat laatineet vaihtoehtoisia toimenpiteitä, joihin on haettu hyväksyntää EU:n komissiosta.

Ranskassa maanviljelijät ovat osoittaneet laajasti mieltään alkuvuoden aikana. Huomiota ovat herättäneet viljelijöiden itsemurhat, joita on ollut Ranskassa 600 vuodessa.

Suomalaiset viljelijät herättelivät päättäjiä viime perjantain traktorimarssilla. Suomea Brysselin ministerikokouksessa edustaa maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Maataloustuottajat ovat saaneet EU:lta viime vuosina erilaista kriisitukea markkinahäiriöiden takia. Viime syksynä maataloussektorille myönnettiin 500 miljoonan euron tukipaketti, josta Suomen maataloudelle kohdistettiin yhdeksän miljoonaa euroa.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK pettyi tuen määrään. Liiton mukaan EU-komissio ei ota riittävästi huomioon Venäjän tuontikieltojen aiheuttamia tappioita suomalaistiloille.

Venäjän tuontikieltojen jäljet näkyvät erityisesti maidon- ja sianlihantuotannossa.

MTK:n mukaan markkinahäiriöiden arvioidut kokonaisvaikutukset Suomessa ovat vuositasolla 250–300 miljoonaa euroa.