EU ja Britannia selvittelevät Pohjois-Irlannin rajajärjestelyn kompastuskiviä

Britannian oli määrä vastata EU:lle erosopimuksen rikkomisesta torstaihin mennessä, mutta vastausaikaa on jatkettu toukokuulle.
Brexit

Pohjois-Irlannin mutkikkaaseen rajajärjestelyyn on etsitty ratkaisua, kun Britannia ja Euroopan unioni ovat käyneet keskusteluja kiistaakin aiheuttaneesta järjestelystä. Britannian hallituksen brexit-asioista vastaava ministeri David Frost ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic tapasivat torstai-iltana Brysselissä ja arvioivat keskustelujen satoa.

Rajajärjestelyllä tarkoitetaan sitä, että Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä on säilynyt avoin raja senkin jälkeen, kun Britannia erosi Euroopan unionista. Tämän mahdollistaminen on taas tuonut tiettyjä rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Rajajärjestely laadittiin Britannian EU-erosopimuksen yhteydessä.

Toistaiseksi Britannia on soveltanut Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisiä rajamuodollisuuksia vasta suppeassa mittakaavassa. Helpotettujen tarkastusten ensimmäisen takarajan olisi pitänyt olla maaliskuun lopussa, mutta Britannia ilmoitti jatkavansa niitä lokakuuhun asti.

Yksipuolisen viivästysilmoituksen vuoksi EU-komissio käynnisti viime kuussa rikkomusmenettelyn Britanniaa vastaan erosopimuksen ehdoista poikkeamisen vuoksi.

Britannian vastausta rikkomusmenettelyyn odotettiin tällä viikolla, mutta vastausaikaa on jatkettu toukokuulle. Asia voi aikanaan edetä EU-tuomioistuimeen asti.

Sefcovicin ja Frostin ei etukäteen odotettu keskustelevan oikeusprosessista, vaan keskittyvän käytännön kysymyksiin siitä, miten rajajärjestely saataisiin toimimaan.

Pohjois-Irlannin rajajärjestely on EU:n puolelta nähty välttämättömäksi, jotta Irlannin saarella pystytään säilyttämään avoin raja ja rauha sekä samaan aikaan suojelemaan EU:n sisämarkkinoita.

Pohjois-Irlannissa on kuitenkin puhjennut viime aikoina levottomuuksia. Esimerkiksi viime viikolla alueen pääkaupungissa Belfastissa mellakoitsijat heittivät poliisia kohti polttopulloja, ilotulitteita ja kiviä. Poliisi käytti vesitykkiä mellakoitsijoita vastaan.

Britannia erosi EU:sta viime vuonna, ja eron jälkeinen siirtymäaika päättyi vuodenvaihteessa. Erosopimuksen lisäksi EU ja Britannia ovat neuvotelleet kauppasopimuksen, jossa on sovittu kauppasuhteiden järjestelystä.

Kauppasopimusta on sovellettu väliaikaisesti vuoden alusta lähtien, mutta se odottaa edelleen lopullista hyväksyntää EU-parlamentilta.

EU-parlamentin valiokunnat näyttivät torstaina vihreää valoa kauppasopimuksen hyväksymiselle, mutta toistaiseksi ei ole asetettu ajankohtaa sille, milloin sopimuksesta äänestettäisiin täysistunnossa.