Tutkimus: Runsas lihansyönti on yhteydessä lihavuuteen
Runsas punaisen lihan ja lihavalmisteiden syöminen on yhteydessä lihavuuteen. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.
Runsaimmin punaista lihaa ja lihavalmisteita kuluttavien naisten todennäköisyys olla lihava on yli kolminkertainen ja miesten lähes kolminkertainen verrattuna vähiten lihaa kuluttaviin.
Runsas lihan kulutus on yhteydessä lihavuuteen kaikilla koulutustasoilla, mutta matalasti koulutetuilla lihavuuden todennäköisyys on suurempi kuin korkeasti koulutetuilla.
Tutkimuksessa lihavuuden yhteyttä selvitettiin ensimmäistä kertaa samanaikaisesti runsaaseen lihan kulutukseen ja epäterveellisiin elintapoihin. Näistä otettiin mukaan liikkumattomuus, alkoholin riskikäyttö, tupakointi sekä vähäinen vihannesten ja hedelmien syönti.
Suomalaisista aikuisista miehistä normaalipainon ylittää melkein kaksi kolmasosaa ja naisista selvästi yli puolet, ilmenee Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjaston tiedoista. Suomessa lihavien aikuisten määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 1980.
Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 350 grammaa viikossa, mikä tarkoittaa korkeintaan 50 gramman päiväannosta.
Suomessa asuvien aikuisten miesten vuorokautinen kulutus lähenteli Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan 200:aa grammaa, ja naistenkin kulutus ylitti sadan gramman rajan.
– On tärkeää, että ruokavaliomuutokset mahdollistetaan taloudellisesti kaikille esimerkiksi terveellisiin ja ympäristöystävällisempiin ruokiin kohdistuvilla verohelpotuksilla, sanoo erikoistutkija Laura Sares-Jäske THL:n tiedotteessa.
Hän toteaa niin ikään, että ymmärrettävä tieto ruoan ympäristöystävällisyydestä ja käytännölliset reseptit maistuvalle kasvipainotteiselle ruoalle voivat tasoittaa väestöryhmien eroja valmiudessa muuttaa ruokavaliota.
Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain noin joka seitsemäs ja naisista noin joka viides syö suosituksen mukaisesti.
Ruokavaliomuutoksia tuettaessa olisi tärkeää välttää vastakkainasettelua.
– Pienilläkin askelilla voi saavuttaa merkittäviä terveys- ja ympäristöhyötyjä, jos tarpeeksi moni on muutoksessa mukana. Vähittäinen lihan korvaaminen kasvikunnan tuotteilla on jo hyvä alku, toteaa tiedotteessa erikoistutkija Laura Paalanen.