Eläkelainsäädännöstä vastaava ministeri Pekonen ei innostu eläkeiän nostosta – Myös työmarkkinajohtajat arvostelevat ideaa HS:lle

Politiikka

Eläkelainsäädännöstä vastaava sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei lämpene keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin ehdotukselle eläkeiän nostosta.

Pekonen kirjoittaa Twitterissä, ettei laajempi eläkeuudistus ole nyt ajankohtainen. Hänen mielestään muutoksia ei tule tehdä hätiköiden eikä kriisin keskellä.

– Edellinen eläkeuudistus tuli voimaan 2017 ja sen vaikutukset alkavat vasta näkyä. Työuria voidaan pidentää mm. panostamalla työhyvinvointiin ja mielenterveyteen, Pekonen kirjoitti.

Kulmuni ehdotti maanantaina aamupäivällä uudesta valtiovarainministeristä kertovassa tiedotustilaisuudessa, että eläkeiän nosto tulisi hallituksen pöydälle syksyn budjettiriihessä.

Myös Helsingin Sanomien haastattelemat työmarkkinajohtajat arvostelevat Kulmunin ehdotusta.

Yleensä työmarkkinoiden keskusjärjestöt eli palkansaajien SAK, STTK ja Akava sekä työnantajien EK ja KT sopivat keskenään työeläkejärjestelmän uudistuksista. Puolueet voivat kuitenkin halutessaan keskenään sopia eläkejärjestelmän muutoksista ja ohittaa työmarkkinajärjestöt.

Kulmunin mukaan uudistuksesta pitäisi keskustella puolueiden kesken.

– Se olisi sellainen temppu, jota ei ole Suomessa ennen tehty. Se olisi täysin poikkeuksellista ja muuttaisi koko eläkejärjestelmän perusteita. Toivon tietysti, että näin ei käy, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo Helsingin Sanomille.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ovat jutussa Elorannan kanssa samoilla linjoilla.