“Eilinen turvekeskustelu hämmensi tarpeettomasti“ – keskustaryhmyri Kurvinen varoittaa yksittäisistä irtiotoista, muistuttaa Rinnettä erityisroolista hallituksen kapteenina

Hallitus

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) lausunto polttoturpeen verotuen poistamisesta yllätti hallituskumppani keskustan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) myöntää, että Suomen Kuvalehden eilen julkaisema haastattelu aiheutti hämmennystä.

Suomen Kuvalehden jutussa pääministeri piti selvänä, että turpeen tuki poistuu. Budjettineuvotteluissa kuitenkin päätettiin, että asiaa käsitellään vasta keväällä 2020 energiaverouudistuksen yhteydessä.

Kurvinen korosti keskustan eduskuntaryhmän tilaisuudessa perjantaina, että pääministerillä on erityinen rooli hallituksen ”kapteenina”.

– Tämä eilinen turvekeskustelu hämmensi tarpeettomasti. Turpeesta on olemassa yksityiskohtainen kirjaus (hallitusohjelmassa). Tällaiset yksittäiset heitot ovat hämmentäneet suurta ajatausta.

Ryhmäpomo muisteli, että viime vaalikaudella pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kantoi vastuuta, vaikka se aiheutti välillä hampaiden kiristelyä eduskuntaryhmässä.

– Odotan, että Rinne toimii nyt samalla tavalla kuin meidän pääministerimme toimi silloin. Luotan kyllä siihen, mutta haluan kuitenkin tuoda esille, että erityisvastuun (hallituksen sisäisen) luottamuksen rakentamisesta kantaa pääministeri, Kurvinen muotoili.

Kurvinen myöntää, ettei hallituskausi ole mennyt ulostulojen osalta ”kuin Strömsössä”.

Kesän aikana etenkin keskusta ja vihreät selvittelivät välejään lehtien palstoilla. Kurvinen kuitenkin vakuuttaa, että hallituspuolueet puhaltavat yhteen hiileen.

– Olen vähän eri mieltä siitä, kun jotkut sanovat, että hallitusta yhdistä vain hallitusohjelma. Minusta viisikolla on yhteistä unelmaa.

Kurvisen mukaan hallituksen yhtenäinen tavoite on kuroa umpeen erinäisiä suomalaista yhteiskuntaa halkovia jakolinjoja, kuten kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua.

– Meille on ihan ok hallitusyhteistyössä, että mukana olevat puolueet esittelevät omia tavoitteitaan. Jokaisella puolueella pitääkin olla yli vaalikausien kestäviä visioita – se on ihan normaalia poliittista toimintaa.

Vaikka poliittiset erot saavat näkyä, Kurvinen toivoo, ettei puolueiden keskinäistä luottamusta horjutettaisi hallitusohjelman kirjausten kustannuksella.

Hän kokee, että luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa, sillä viime vaalikaudella hallitus- ja oppositiopuolueet ottivat niin kovasti yhteen.

– Toivottavasti pääministeri kantaa roolinsa mahdollisimman pitkälle, jotta luottamus säilyy hallituksessa, Kurvinen lähettää terveisiä demarileiriin.