Chat GPT:n käyttöä perusopetuksessa ei haluta rajoittaa
Tekoäly puhuttaa myös perusopetuksessa. Opetushallituksen erityisasiantuntija Päivi Leppänen sanoo STT:lle, että teknologian tarkoituksena on helpottaa elämää ja parantaa mahdollisuuksia oppia. Tekoälyn suhteen tärkeä kysymys on, kuinka se antaisi oppilaille paremmat oppimismahdollisuudet.
– Valmiita vastauksia ei ole. Alamme vasta hiljalleen ymmärtää, kuinka tekoäly muuttaa opetusta. Se haastaa aika voimakkaasti käsitystä oppimisesta.
Opettajat ovat pohtineet sitä, millä tavoin arvioidaan tehtäviä, joiden tekemisessä on käytetty tekoälyä. Opetushallituksessa ei ole pohdittu tekoälyn käytön rajoittamista. Opettajien pedagogiseen osaamiseen luotetaan, ja siksi yleisohjetta tekoälyn hyödyntämiseen kouluissa ei ole suunnitteilla.
– Oppilaat tuovat Chat GPT:n kouluun joka tapauksessa. Yhdenvertaisuuden kannalta olisi tärkeää, että kaikki opettajat olisivat keskustelussa mukana ja että kaikki oppilaat pääsevät hyödyntämään tekoälyä, Leppänen sanoo.
Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen ennustaa, että Chat GPT:lle on tulossa kilpailijoita. Chat GPT:n vahvuus nykyisiin kilpailijoihin nähden on se, että sen kanssa pystyy keskustelemaan.
– Kilpailijat tekevät varmasti ympäri vuorokauden hartiavoimin töitä.