Britanniassa suositellaan alle 40-vuotiaille muita kuin Astra Zenecan rokotteita

Harvinaisia veritulppatapauksia on todettu noin yhdellä sadastatuhannesta rokotetusta.
Koronarokotteet

Britanniassa suositellaan antamaan alle 40-vuotiaille muiden valmistajien kuin Astra Zenecan koronarokotteita. Maan rokotusohjelmaa valvova komitea (JCVI) antoi suosituksen perjantaina ja kutsui sitä varotoimeksi.

Komitea oli arvioinut rokotteen yhteyksiä kohonneeseen veritulppariskiin nuoremmissa ikäluokissa. Komitean mukaan vaihtoehtoisia rokotteita tulee käyttää, kunhan vaihtoehtoisia rokotteita on saatavilla, eikä se aiheuta merkittävää viivästystä rokottamiseen.

Komitean jäsenen, professori Wei Shen Limin mukaan linjauksen tarkoituksena on lisätä luottamusta rokotteisiin osoittamalla, että turvallisuus on tärkeä prioriteetti.

Britanniassa on annettu 28 miljoonaa ensimmäistä annosta Astra Zenecan rokotetta, ja rokotteen saaneiden joukossa on todettu 242 veritulppatapausta, joihin on liittynyt verihiutaleiden alhainen määrä. Tapauksia on siis tullut ilmi noin yksi sataatuhatta rokoteannosta kohden.

Viranomaisten mukaan Astra Zenecan rokotteen hyödyt ylittävät edelleen haitat, mutta hyöty on erityisen suuri vanhemmilla ihmisillä.

Britanniassa on käytetty Astra Zenecan ohella myös Pfizerin-Biontechin ja Modernan rokotteita. Maan rokotusohjelma on lukeutunut maailman nopeimpiin, ja yli puolet Britannian väestöstä on jo saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Britanniassa on raportoitu pandemian aikana lähes 128 000 virukseen liittyvää kuolemaa, mikä on eniten Euroopan maista.