Britanniassa pääministerin kanslia pyysi kuningattarelta virallisesti anteeksi henkilökunnan kosteita juhlia prinssi Philipin hautajaisten alla

Downing Streetillä on tiettävästi juhlittu useaan otteeseen tiukan koronasulun aikaan.
Britannia

Britanniassa pääministerin kanslia pyysi perjantaina kuningatar Elisabetilta anteeksi henkilökunnan juhlintaa prinssi Philipin hautajaisten alla. Maassa vallitsi tuolloin kansallinen suruaika ja koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia oli voimassa.

–  On erittäin valitettavaa, että tämä tapahtui kansallisen suruajan aikana, ja numero 10 (Downing Street) on pyytänyt anteeksi hovilta, sanoi pääministerin tiedottaja.

Brittilehti Telegraph uutisoi pääministeri Boris Johnsonin henkilökunnan järjestäneen kosteita läksiäisjuhlia viime vuonna prinssin hautajaisia edeltäneenä iltana. Johnson itse ei ollut juhlissa paikalla.

Seuraavana päivänä kuningatar Elisabet istui prinssi Philipin siunaustilaisuudessa yksin, sillä koronavirusrajoitukset edellyttivät turvavälien pitämistä. Valokuva kirkossa yksin istuvasta kuningattaresta puolisonsa hautajaisissa on ollut yksi Britannian koronasulun puhuttelevimmista.

Aiemmin tällä viikolla Johnson viimein myönsi osallistuneensa juhliin keväällä 2020 tiukan koronasulun aikaan eli tilanteessa, jossa monet eivät esimerkiksi päässeet vakavasti sairaiden tai kuolevien läheistensä luokse tai voineet osallistua läheistensä hautajaisiin. Paljastus on herättänyt raivoa useissa briteissä, jotka kuuliaisesti noudattivat sääntöjä samaan aikaan kuin sääntöjä asettavat poliitikot rikkoivat niitä.

Pääministerin suosio on romahtanut mielipidekyselyissä sen jälkeen kun niin kutsuttu partygate viime kuussa alkoi. YouGovin ja Timesin torstaina julkaistussa kyselyssä työväenpuolue oli 10 prosenttiyksikköä konservatiivien edellä. Johto on suurin sitten vuoden 2013.

Lontoon poliisi ei ole vielä sulkenut pois rikostutkinnan mahdollisuutta. Juhlien aikaan vuonna 2020 briteiltä oli kielletty muiden ihmisten tapaaminen ulkona.

Tällä hetkellä Johnsonin kohtalo vaikuttaa kuitenkin olevan lähinnä virkamies Sue Grayn käsissä. Johnson antoi Graylle tehtäväksi selvittää sekä toukokuun 2020 tapahtumia että muita Downing Streetin tapahtumia saman vuoden ajalta.

Kovin vakaa pääministerin pesti ei nyt ole, ja potentiaalisia seuraajia on pohdittu jo jonkin aikaa. Yksi mahdollinen henkilö olisi Rishi Sunak, joka sanoi Johnsonin olleen anteeksipyynnön velkaa ja pyysi kärsivällisyyttä Grayn raporttia odotellessa.

Toinen mahdollinen seuraajaehdokas voisi olla ulkoministeri Liz Truss. Häneltä kesti useita tunteja osoittaa tukeaan pääministerille, mutta lopulta hän ilmoitti olevansa sataprosenttisesti Johnsonin tukena.

Johnsonin tiedottaja on vakuuttanut, että hallitus on edelleen yhtenäinen ja aikoo jatkaa työtään suunnitellusti. Hän on myös painottanut, että Johnson on luvannut julkaista Grayn raportin ja tiedottaa siitä parlamentille.