Brexit vaikutti ankeriaan istutuksiin – jättierä ranskalaispoikasia saapuu Suomeen autokyydillä

Kalatalous

Suomen vesiin istutetaan 154 000 Ranskasta pyydystettyä ankeriaanpoikasta, kertoo Kalatalouden Keskusliitto.

Suurimman osan ranskalaisankeriaista, 100 000 poikasta, istuttaa Luonnonvarakeskus rannikkovesiin kannanhoidollisista syistä.

Istutettavat ankeriaat on tällä kertaa pyydetty Garonnejoesta Ranskasta, koska Brexitin takia ankeriaanpoikasia ei ole enää mahdollista tuoda Englannista EU:n alueelle, Kalatalouden Keskusliitto kertoo tiedotteessaan.

Ranskassa ankeriaanpoikasten pyynti tapahtuu tarkasti säädellyn SEG (Sustainable Eel Group) standardin mukaisesti. Pyydetyistä lasiankeriaista suurin osa käytetään istutuksiin eri puolilla Eurooppaa.

Koronaepidemian vuoksi ankeriaanpoikaset saapuvat Suomeen autokyydillä, eivät lentäen, kuten aikaisempina vuosina. Keskiviikkoaamuna kylmäkuljetusautolla Ruotsista Suomeen saapuvat ankeriaanpoikaset ovat olleet karanteenissa Ruotsissa.

– Ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia, kuvailee tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta.

Ankerias (Anguilla anguilla) on äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu vaelluskala, jota esiintyy Suomen merialueella ja sisävesissä, mutta joka lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla.

Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti. Ankeriaanpoikasia ei saavu enää entiseen tapaan Suomenkaan rannikolle eivätkä ankeriaat pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen jokien patoamisen vuoksi. Nyt tehtävillä istutuksilla tuetaan eurooppalaisen ankeriaskannan elpymistä.

Ankeriaat voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen kuin aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Suuresta koosta on todennäköisesti hyötyä pitkällä vaelluksella.

EU:n ankeriasasetuksessa istutukset nähdään osana Euroopan ankeriaskannan elvyttämistä. Istutukset vahvistavat paikallista ankeriaskantaa ja lisäävät kutuvaellukselle lähtevien vaellusankeriaiden määrää.

Istutettua alkuperää olevien vaellusankeriaiden on havaittu aloittavan kutuvaelluksensa yhtä aikaa ja seuraavan samoja reittejä kuin luontaista kantaa olevat lajikumppaninsakin. Tämä on todettu Luonnonvarakeskuksen vuodesta 2014 toteuttamien ankeriasmerkintöjen avulla.

– Ultraäänilähettimillä varustettuja kutuvaelluksen aloittaneita ankeriaita siirrettiin vuosi sitten Lahden Vesijärvestä mereen jatkamaan vaellustaan. Tähän mennessä jo yli kolmasosan niistä on havaittu ohittaneen Tanskan salmet matkallaan kohti Sargassomerta, kertoo tutkija Jouni Tulonen Luonnonvarakeskuksesta.