Biden ilmoitti Yhdysvaltojen sotilasoperaatioiden päättymisestä Irakissa

Yhdysvallat ”tiiviisti yhteistyössä” Irakin lokakuun vaalien seurannassa.
Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut virallisesti, että maan taisteluoperaatiot Irakissa päättyvät vuoden loppuun mennessä. Biden kommentoi asiaa tavatessaan Irakin pääministerin Mustafa al-Kadhimin Washingtonissa maanantaina paikallista aikaa.

Biden painotti, että Yhdysvaltain operaatio Irakissa muuttuu. Hänen mukaansa yhdysvaltalaiset ovat myös vastedes käytettävissä muun muassa sotilaskoulutuksessa, mutta eivät taisteluoperaatioissa.

–  Luulen, että asiat menevät hyvin. Roolimme Irakissa on … olla käytettävissä jatkamaan kouluttamista, auttamista ja (terroristijärjestö) Isisin hoitamista, jos se saapuu, presidentti sanoi.

Yhdysvalloilla on Irakissa vielä noin 2 500 sotilastaan.

Ratkaisu on osa Yhdysvaltain tavoitetta päästä irti Irakin ja Afganistanin pitkittyneistä sotilasoperaatioista, jotka Yhdysvallat aloitti vuosituhannen alussa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Yhdysvallat käänsi Irakin-politiikkansa painopistettä 18 vuotta sen jälkeen, kun sen johtama koalitio hyökkäsi Irakiin presidentti Saddam Husseinin kaatamiseksi. Myöhemmin Yhdysvaltain johtama koalitio taisteli maassa islamilaisia ääriliikkeitä vastaan.

Yhdysvallat kertoo auttavansa nyt Irakissa esimerkiksi sähköistämisessä, talouden yksityisen sektorin kehittämisessä sekä koronaviruksen torjunnassa. Noin 500 000 Irakiin luvattua koronavirusrokotteen annosta ”on perillä parissa viikossa”, Biden lupasi al-Kadhimille Valkoisessa talossa.

Biden painotti myös Yhdysvaltojen tukea Irakin lokakuun vaaleille sanomalla, että Washington tekee tiivistä yhteistyötä Irakin hallinnon, Persianlahden yhteistyöneuvoston ja YK:n kanssa varmistaakseen vaalien oikeudenmukaisuuden.

Washingtonin tärkein huolenaihe Irakissa on antaa riittävästi tukea Irakin turvallisuusjoukoille taisteluun Isisin jäänteitä vastaan. Yhdysvallat pyrkii niin ikään vaimentamaan Iranin vaikutusvaltaa Irakissa.