Australian "hiirirutto" on äitynyt pahaksi – Luontoa säästävät viljelykeinot selittävät osaltaan ikävää vitsausta
Australiassa on jo usean kuukauden ajan kamppailtu liki raamatulliseksi vitsauksen kuvaillun tilanteen kanssa: hiirten määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Asiasta ovat kertoneet useat australialaisviestimet.
Guardianin mukaan miljoonia ja miljoonia hiiriä on näkynyt varsinkin maan itäosassa Queenslandin ja varsinkin Uuden Etelä-Walesin osavaltioissa.
Uutiskanava ABC:n mukaan tilanne on erityisen hankala maanviljelijöille, joiden aitat vilisevät hiiriä. Viljasato on ollut erinomainen, mutta iso osa siitä päätyy jyrsijöiden kitaan. Kanavan haastattelema maanviljelijä Graham Jones kertoo, että hiiret ilmaantuivat helmikuussa eivätkä ole ilmaisseet mitään aikeita poistua.
Jones ei hiirien vuoksi voi kylvää peltojaan, koska siemenet päätyisivät parempiin suihin ennen kuin ne pääsisivät kasvamaan. Muitakin ongelmia on: Jonesin viljankuljettimet täyttyvät kuolleista hiiristä, joita pitää pumppailla niistä pois.
Kuluneella viikolla hiiriä myös syytettiin internet- ja kännykkäyhteyksien katkaisemisesta Riverinan alueella.
Guardianin haastatteleman tutkijan Steve Henryn mukaan tällaista hiirikantojen valtavaa kasvua nähdään noin kymmenen vuoden välein, mutta osansa on myös maanviljelysmetodeilla.
– Vettä ja ympäristöä säästävät keinot, kuten kyntämisen minimoiminen tai lopettaminen, ovat johtaneet hiirien suojapaikkojen ja vaihtoehtoisten ruoanlähteiden huomattavaan lisääntymiseen pelloilla, Henry sanoo.
Oma ongelmansa on syntynyt siitä, että loukut ja hiirten myrkyttämiseen käytetyt syötit ovat käyneet vähiin ainakin Canberran alueella.
Myös luovia ratkaisuja on nähty: maaliskuussa eräs maanviljelijä sai luvan käyttää drone-koptereita myrkytettyjen syöttien pudottamiseen.
ABC:n mukaan Uuden Etelä-Walesin hallitus on hyväksynyt nopeassa tahdissa bromadioloni-nimisen rotanmyrkyn käytön maatiloilla osana 50 miljoonan Australian dollarin apupakettia, jolla hiiriongelmaan pyritään vastaamaan. Bromadiolonia on kuitenkin kritisoitu siitä, että se johtaa muita myrkkyjä helpommin tahattomiin muiden eläinten myrkytyksiin.