Alexander Stubb on kiinnostunut IMF:n pääjohtajan tehtävästä – mediassa spekuloitu myös Olli Rehnin ja Jyrki Kataisen nimillä

IMF

Euroopan investointipankki EIB:n varajohtaja ja entinen pääministeri Alexander Stubb voisi olla kiinnostunut syksyllä valittavan Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtajan tehtävästä.

STT lähetti eilen Stubbille sähköpostin, jossa kysyttiin tämän halukkuutta IMF:n johtoon.

Stubbin mukaan hänen tehtävänsä EIB:ssä päättyy vuodenvaihteessa ja hän on edelleen kiinnostunut kansainvälisistä tehtävistä.

– Aika näyttää. Olen otettu minuun kohdistuvasta kiinnostuksesta. Hienoa, että kansainvälisissä spekulaatioissa on mukana suomalaisia, Stubb kirjoittaa.

Stubb pohtii, että seuraavaksi voisi olla aika täyttää IMF:n johtopaikka pohjoismaalaisella ehdokkaalla.

– Olen pohjois- ja euromaasta. Nämä lähtökohdat eivät varmaankaan heikennä mahdollisuuksia. Ehkä olisi pohjoismaalaisen aika?

IMF:n johdossa on ollut pohjoismaalainen edelliskerran yli puoli vuosisataa sitten.

Ruotsalaiset Ivan Rooth ja Per Jacobsson johtivat valuuttarahastoa peräjälkeen vuosina 1951–1963.

Washingtonissa sijaitseva pääjohtajan paikka vapautuu marraskuussa, sillä IMF:n nykyistä johtajaa Christine Lagardea esitetään Euroopan keskuspankin johtoon.

Stubbin nimi nousi esiin uutistoimisto Bloombergin veikkailuissa aiemmin tällä viikolla.

Samassa artikkelissa nostettiin suomalaisnimistä esiin myös Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

STT ei tavoittanut Rehniä kommentoimaan viikonloppuna.

Katainen puolestaan on ilmaissut palaavansa Suomeen komissaarikautensa jälkeen. Hän on hakenut Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamiehen tehtävää.

Stubbin pääjohtajahaluista uutisoi myös Helsingin Sanomat.

Bloombergin mukaan vahvoilla IMF:n johtoon olisi Britannian keskuspankin pääjohtaja Mark Carney.

Financial Times on nostanut esiin Britannian entisen valtiovarainministerin George Osbournen.

Nimispekulaatioissa ovat olleet myös Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt ja Maailmanpankin johtajistoon kuuluva bulgarialainen Kristalina Georgieva.

IMF:n johtajan tehtävään on koko sen historian ajan nimitetty eurooppalainen, Maailmanpankin johtotehtävä puolestaan on mennyt yhdysvaltalaiselle.

Useimmiten Kansainvälistä valuuttarahastoa on johtanut ranskalainen. Nytkin veikkailuissa ovat olleet mukana Ranskan keskuspankin Francois Villeroy de Galhau ja Euroopan keskuspankin Benoit Couré.

Kansainvälinen valuuttarahasto tarkkailee 189 jäsenmaansa taloutta ja ylläpitää kansainvälisen finanssijärjestelmän vakautta. IMF esimerkiksi lainoittaa talousongelmiin ajautuneita jäsenmaita.

Juttua täydennetty Alexander Stubbiin kommenteilla ja nimispekulaatioilla klo 14.05.