Ajatuspajan johtaja: Suomalaiset ovat kyllästyneitä ja vihaisia – hyväosaisten alettava kantaa vastuuta
Jos riitelystä halutaan siirtyä yhteiskunnan rakentamiseen, ensimmäiseksi tarvitaan asennemuutos maan hyväosaisten joukossa, yhteiskuntatieteiden tohtori Karina Jutila kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Pilaako eliitti Suomen?
Iso osa suomalaisista on Jutilan mukaan pettyneitä, kyllästyneitä ja vihaisia. Tilanne ei muutu, jos eliitti katsoo heitä nenänvartta pitkin.
Ylimielisestä asenteesta heikoimpia kohtaan seuraa, että luulot peittävät alleen faktat, yhteinen tietopohja puuttuu ja kompromissien rakentaminen on vaikeaa.
– Käsillä voi olla yhteiskunnan murroskohta, josta ei pystytä palaamaan entiseen, kun katumus avaa silmät.
Suomen ongelmat eivät Jutilan mukaan poistu ilman eliitin ryhdistymistä. Hyväosaisten pitää kantaa vastuuta ja ennakoida, mitä seurauksia teoilla ja puheilla on.
– Jos Veikkauksen johtaja kehtaa pyytää huikeaa palkkaa, asiasta päättävien on arvioitava, onko henkilö vaatimuksineen tehtävään sopiva ja onko tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa vastuullista antaa kyseisiä etuja. Mikä on teon hintalappu Suomelle?
– Suomi ei menesty, jos eliitin ylivoima ja etäisyys kansasta kasvavat, heikompien itsetunto heikkenee entisestään ja luokkakierto hidastuu. Hyväosaisten pitää ymmärtää tilanne.
Suomi ei menesty, jos eliitin ylivoima ja etäisyys kansasta kasvavat.
Karina Jutila
Hyvin pärjäävien on Jutilan mielestä otettava enemmän yhteiskuntavastuuta. Tämä koskee hänestä erityisesti keski-ikäisiä.
– Valtaosa meistä on nyt elämän hyvällä puolella – lapset, työpaikka, auto ja kohtuullinen asuntolaina yhdistävät. Nyt on sopiva aika kysyä keski-ikäisiltä yhteisestä vastuusta: Onko oikein vaatia yhteiskunnalta edelleen enemmän ja parempaa vai onko aika muuttaa näkökulmaa ja antaa takaisin isänmaalle?
Mietinnän avuksi saatetaan Jutilan mukaan tarvita yhteiskuntavastuun kutsunnat, joissa kaikille 40 vuotta täyttäville esitetään lista siitä, mitä julkisin varoin rahoitettua jokainen on saanut ja mikä on sen hinta.
– Muistia on hyvä virkistää, jos neuvola, päivähoito, lapsilisä, peruskoulu, kirjasto, aurattu tie, uimahalli ja urheilukenttä ovat unohtuneet eikä menneiden sukupolvien työ tunnu missään.
Hyväntekemisen pitäisi olla vaivatonta, e2-ajatuspajan johtajana työskentelevä Jutila sanoo.
– Valtio voi tarjota verovelvollisille mahdollisuuden korvamerkitä pari prosenttia veroista itse valittuun kohteeseen.
Jutilan mielestä yhtä helposti pitäisi voida maksaa vapaaehtoista lisäveroa kotikunnalle. Kuntapäättäjät nimeäisivät ennakolta, mihin ylimääräiset verot kunakin vuonna käytettäisiin.
– Kohteena voi olla lasten harrastukset, puiston kunnostus, vanhusten virkistystoiminta tai jokin muu konkreettinen asia, joka herättää lahjoitushalukkuuden.
Itse kukin voi Jutilan mukaan arvioida myös sen, kattaako oma työpanos työstä aiheutuvat kustannukset työnantajalle.
Havahtuminen on Jutilan mukaan tarpeen aina, jos työpäivässä eniten kiinnostavat kahvi- ja ruokatauot, some ja nettilehtien lukeminen.
– Tuhannet motivoituneet nuoret unelmoivat työpaikasta, siksi keski-ikäisten moraalinen velvollisuus on tehdä työnsä hyvin tai väistyä.
Suomen tilanne ei Jutilan mukaan ole huono eikä hälyttävä, vaan huolestuttava.
– Toivottavasti eliitissä ei sorruta odottelemaan, että ärtyneet kansalaiset lamaantuvat, vetäytyvät kiltisti katsomoon ja kärjistynyt ilmapiiri rauhoittuu ikään kuin itsestään.