Äänekkäät vihreät papukaijat valtaavat Britanniaa – onko syy Jimi Hendrixin?
Lontoon asukkaita jo vuosikymmeniä hämmästyttäneet vihreät papukaijat eli kauluskaijat (Psittacula krameri) näyttävät leviävän yhä laajemmalle Britanniaan.
Populaation koko on räjähtänyt kymmeniin tuhansiin yksilöihin ja näyttävät ja äänekkäät linnut ovat levinneet ympäri maata Plymouthista Aberdeeniin ja jopa Irlanninmerelle Pohjois-Irlantiin.
University College Londonin invaasiobiologian professori Tim Blackburn katsoo kirjoituksessaan The Guardianissa, että papukaijoilla voi olla haitallisia vaikutuksia muille linnuille ja lepakoille, kun ne kilpailevat niiden kanssa ruuasta ja pesäpaikoista.
Toinen ongelma on Blackburnin mukaan se, että papukaijat ovat persoja kukille, hedelmille ja siemenille. Blackburnin mukaan tämä saattaa aiheuttaa vielä ongelmia Britannian hedelmätarhoille ja kasvavalle viinialalle.
Blackburnin mukaan papukaijoja pidettiin aluksi vain mielenkiintoisena lisänä paikalliseen luontoon.
– Mitä harmia muutamasta papukaijasta voisikaan olla? Saatamme saada vastauksen kysymykseen vasta, kun niille ei enää mahdeta mitään, Blackburn varoittaa.
Papukaijojen alkuperästä on Britanniasta esitetty pitkin matkaa villejäkin teorioita. Kuuluisimman mukaan kitaristilegenda Jimi Hendrix vapautti huumepöllyissään kaksi papukaijaa, Aatamin ja Eevan, asuessaan Lontoon Carnaby Streetillä 1960-luvun lopulla.
Blackburnin mukaan teoria on kuitenkin epäuskottava, sillä populaation syntyminen vain yhdestä parista on hyvin epätavallista.
Astetta uskottavampana Blackburn pitää tarinaa siitä, että papukaijat olisivat karanneet vuonna 1951 Sheppertonin studioilta John Hustonin Afrikan kuningatar -elokuvan kuvauksista. Papukaijojen on arveltu myös päässeen karkuun häkeistään vuoden 1987 suuressa myrskyssä.
Brittiläisiltä ”gonzo-ornitologeilta” löytyy muitakin teorioita. Lintujen on muun muassa väitetty karanneen George Michaelilta ja Boy Georgelta laulajatähtien humalaisen riidan aikana miesten jakaessa asunnon Brockleyssa.

Blackburnin mukaan vielä 1990-luvun alussa luonnossa Intian niemimaalla ja Pohjois-Afrikassa eläviä papukaijoja oli suhteellisen vaikea löytää Britanniasta. Maassa oli kuitenkin vakiintunut kanta jo ennen 1970-lukua.
Papukaijat ovat tutkijan mukaan luultavasti peräisin useammasta kuin yhdestä paikasta tapahtuneista vapautuksista. Todennäköisimmät paikat ovat tutkimusten mukaan Lontoon lähellä Croydonissa ja Kentissä Dartfordissa.
Syynä vapautuksiin saattoi olla Britanniassa 1950-luvun alussa levinneen papukaijakuumeen eli psittakoosin aiheuttama pelko. Psittakoosin voi saada lemmikkilinnuista ja tauti voi olla tappava.
Blackburnin mukaan monet papukaijojen omistajat eivät ilmeisesti halunneet ottaa riskejä, ja vaihtoehtona oli lemmikin lopettaminen tai päästäminen vapaaksi.
– Monet ihmiset valitsivat todennäköisesti jälkimmäisen, hän arvioi.
Papukaijaesiintymiä tunnetaan nykyisin myös manner-Euroopan suurkaupungeissa. Muun muassa Brysselissä elää kauluskaijakanta, jonka on epäilty saaneen alkunsa eläintarhasta karanneista yksilöistä.