Kuka ketäkin lobbaa?
Päätoimittajien yhdistys ja yhteensä 29 mediaa kantelee eduskunnan oikeusasiamiehelle eduskunnan vierailijatietojen tietopyyntöjen käsittelystä. Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Ylen, STT:n, MTV:n ja Helsingin Sanomien päätoimittajat.
Allekirjoittajina on viisi naista ja 21 miestä.
Päätoimittajien yhdistys on miehinen linnake, vaikka toimittajakunnasta enemmistö on naisia. Vaikuttaako jako lopputuotteeseen? Pitäisikö siitä huolestua?
Yhdistyksen jäsenten mielestä ei varmaankaan, mutta yhdistyksen toimintasuunnitelma tälle vuodelle kertoo sekin painotuksista: tammikuussa vierailu Supossa, isäntänä Supon päällikkö Antti Pelttari, maaliskuussa vierailu UPM:ssä, isäntänä pääjohtaja Jussi Pesonen.
Maaliskuussa vuosikokous Elisassa. Sen jälkeen Elisan toimitusjohtajan ja EK:n hallituksen puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan ajankohtaiskatsaus. Edelleen maaliskuussa vierailu Suomen Pankissa, isäntänä pääjohtaja Erkki Liikanen ja muu pankin johto.
– Lisäksi järjestetään nopeita ajankohtaiskuja. Jäseniltä toivotaan ehdotuksia. Samoin otetaan tarvittaessa kantaa alan kannalta tärkeisiin kysymyksiin pitäen rimaa kuitenkin korkealla, toimintasuunnitelmassa lukee.
Myös aikaisempien vuosien toimintasuunnitelmat täyttyvät ylätason vierailuista ja tapaamisista. Yhtään niin sanottua pehmeämmän sektorin ohjelmaa tai tapahtumaa en toimintasuunnitelmista löytänyt.
Nyt yhdistys katsoo, että eduskunta on rikkonut sekä lakeja että korkeimman hallinto-oikeuden linjauksia päättäessään, että kaikki eduskunnassa vierailleiden nimet eivät ole julkisia.
– Kansalaisilla on oikeus tietää, millaisille vaikutusyrityksille kansanedustajat altistuvat. Kysymys on pitkälti lobbauksesta, HS:n päätoimittaja Antero Mukka perustelee kantelua lehdessään.
Yksittäisen yhdistyksen jäsenkoostumuksesta ja kiinnostuksen kohteesta ei ehkä kannata vetää kovin varmoja päätelmiä, mutta vankka samaseuraisuus voi urauttaa toiminnan ja kaventaa näkökulmat.
Kokemuksesta tiedän, että erilaisista taustoista ja oloista tulevien, eri-ikäisten, miesten ja naisten, välille voi syntyä hedelmällistä vuorovaikutusta.
Naapurin näkövinkkeli johonkin asiaan avaa myös omaa näkökulmaa. Noinkin asian voi nähdä.
Vaikutusvaltaiselle päätoimittajajoukolle löytyy varmasti yksittäistä anelijaa paremmin aikaa myös päättäjien kalentereissa. Alustukset ja mielipiteiden vaihto mukavassa ilmapiirissä, mikä sen vaivattomampi tapa saada haluttu viesti mediaan ja julkisuuteen.
Näin päätoimittajat altistavat itsensä vaikutusyrityksille, siis lobbaukselle, josta he haluavat eduskuntaa varjella.
Ja ei kai ole niin, että päätoimittajat jo asemansa myötä samaistuvat mieluummin ylätasoon kuin rahvaaseen. Ehkä he kokevat saavansa toimitusjohtajilta, pääjohtajilta ja ministereiltä työnsä kannalta tärkeämpää tietoa kuin vaikkapa sairaanhoitajilta, viljelijöiltä, opettajilta tai metsureilta.