Helle, tapaturmat ja isot tapahtumat ruuhkauttavat sairaalapäivystyksiä

Terveydenhuolto

Tukala helle, tapaturmat ja useissa kaupungeissa viikonloppuna pidettävät isot festivaalit ruuhkauttavat loma-ajan sairaalapäivystyksiä.

Esimerkiksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri vetoaa, että lievempien vaivojen vuoksi ei päivystykseen kannata viikonloppuna lähteä, ainakaan soittamatta ensin päivystysapuun. Hämeenlinnassa jyskää lähipäivät Weekend Festival.

Pohjoismaiden suurin hengellinen kesäjuhla, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, puolestaan kerää Kanta-Hämeen Lopelle noin 75  000 sanankuulijaa.

Kesän ehkä vilkkain tapahtumaviikonloppu tuo Helsinkiin Tuska-festivaalin, Apulanta-yhtyeen konsertin Stadionille sekä Pride-tapahtuman.

Imatralla soi puolestaan Power Festival samalla kun kaupungissa kaasutellaan Imatranajo 2022. Seinäjoelle väkeä taas kokoaa Provinssi, ja Poriin yleisöä tuo Iskelmä Festivaali.

Pitkään jatkunut helle on aiheuttanut jo ennen viikonloppua ruuhkia sairaalapäivystyksissä.

–  Helle, loma-aika ja niihin liittyvä lisääntynyt alkoholin käyttö aiheuttavat runsaasti tapaturmia. Helteellä nesteytystä ei kannata hoitaa alkoholipitoisilla juomilla. Toki ihmiset harrastavat lomalla paljon myös liikuntaa. Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu myös selvin päin, toteaa Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksen osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava tiedotteessa-

Aamulehti uutisoi jo torstaina, että Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin päivystys Acuta on ruuhkautunut. Ruuhkamittari on ollut siellä punaisen puolella koko viikon.

–  Hoito- ja odotusajat ovat todella pitkiä, ja jos asia on kiireettömämpi, hoitoa voi joutua odottamaan pahimmillaan 4–8 tuntia, kertoi ylilääkäri Mikko Franssila Aamulehdelle.

Juttua muokattu klo 15.58, lisätty lääkärien kommentit ja tiedot Taysin Acutasta.