Kenen korviin keskusta kuiskaa?

Puheenvuoro

Uusi vuosi, uudet kujeet. Vaalivuosi, vaalipuheet. Vaan mikä on puheiden tärkein sisältö äänestäjien mielestä?

Kunnallisalan kehittämissäätiö tutki, ja tulos saatiin. Neljä viidestä suomalaisesta määritteli eduskuntavaalien tärkeimmäksi teemaksi nuorten syrjäytymisen. TOP5-teemoissa on sen lisäksi vanhusten ja sairaiden hoito, koulutus ja työttömyys.

Muistatko sinä viimeksi toimineen keskustalaisen opetusministerin? Minä en. Marjatta Väänäsen nimi on opittu, mutta 90-luvulla syntyneelle sukupolvelle tuntematon. Ministeriys ei tietenkään kaikkea määrittele. Minä uskon keskustalaiseen koulutuspolitiikkaan, ja näen kuinka maamme sitä janoaa.

Priorisointijärjestyksestä pitkäaikainen salkuttomuutemme opetusministerin kohdalla kuitenkin kertoo. 2000-lukua hallitsevana pääministeripuolueena olisimme sen useamman kerran voineet tehdä.

Nyt katse on kuitenkin tässä keväässä, ja ennen kaikkea tulevassa.

Koulutus nousee kansalaisten mielestä TOP3-teemaksi kevään eduskuntavaalien saralla myös taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen julkistamassa haastattelututkimuksessa. Koulutuksen saavutettavuudessa killuu vastaukset myös ykkösteemana olevan syrjäytymisen ratkaisuun.

Ympäröivään yhteiskuntaan mukaan pääseminen itsensä kehittämisen ja työllistymisen kautta ovat osaavan kasvun ytimessä.

Keskustan eduskuntavaaliteemoja siivittävän luottamuksen apilasta on vielä julkaisematta ”Osaava kasvu” -lehdykkä. Apila ei tuota onnea ilman neljättä lehteään. Avain keskustalaiseen (vaali)onneen on tänä keväänä tuon lehden varassa.

Kenen korviin keskustan ääni kantautuu on siis oleellinen kysymys. Kenen korviin kohdennetaan, vielä oleellisempi. Vaalituloksen ratkaisijan paikalla ovat puoluevalinnastaan epävarmat äänestäjät.

Monipuolinen ehdokasjoukko tekee oman työnsä, mutta puolueen puheenjohtajan painotuksen puolueen suulla tv-tenteissä ja puolueiden välisissä paneeleissa ratkaisevat paljon. Mistä teemoista keskusta muistetaan vaalipäivän 14.4. jälkeen?

Siis vaalivuosi, tärkeät puheet.

Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja

Auli Piiparinen