Ministeri Ohisalo nostattelee nyt taitamattomuuttaan pieniä kesäkohuja, mutta enemmän se kertoo vihreiden kannatusahdingosta
Kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden teknisen valvonnan hautaaminen ei ole yhden ministerin ilmoitusasia.
Niin kuitenkin sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo tuntui ajatelleen Ylen haastattelussa tiistaina (7.7.).
Tämä oli jo toinen kerta lyhyen ajan sisällä, kun Ohisalo otti asiakseen kertoa oman mielipiteensä ikään kuin hallituksen kantana.
Ensin hän twiittasi, että hallituksen uuden tasa-arvo-ohjelman kantavana periaatteena on ”intersektionaalinen feminismi”, vaikka koko ilmausta ei ohjelmassa ole, eikä asia ole kuulunut hänen valmisteltavakseen.
Tiistaina hän ilmoitti, että kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden teknistä valvontaa on selvitetty hänen ministeriössään:
”Selvityksessä on käynyt ilmi, että se (tekninen valvonta) ei palvelisi hallitusohjelmakirjausta ja sitä olisi vaikea toteuttaa sellaisena kuin hallitusohjelmassa sitä on pohdittu. Selvitys on päätynyt siihen, että tällainen ei ole kustannustehokasta eikä ole järkevää tässä tilanteessa.”
Niin kuin että se siitä.
Ohisalo kiirehti nyt asioiden edelle.
Hallitusohjelmassa sanotaan näin:
”Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta.”
Vaikka henkilön liikkeiden seuraamiseksi on olemassa erilaisia keinoja, käytännössä ”tekninen valvonta” tarkoittaa lähinnä jalkapantaa.
Jalkapannan avulla voidaan vähentää vankilassa oloa, ja sitä pidetään inhimillisempänä ja myös edullisempana tapana rangaistuksen suorittamiseen. Jalkapanta on ollut käytössä Suomessa jo vuosikausia.
Myös kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneille jalkapannan on ajateltu olevan sopiva ratkaisu. Vaihtoehtoina kun olisivat kallis säilöönotto, vastaanottokeskus – tai katoaminen paperittomien joukkoon.
On oikein, että poliisiministerinkin tehtäviä hoitava Ohisalo selvityttää hallitusohjelmassa olevaa asiaa. Mutta selvitysten luotettavuuden ja niistä tehtävät johtopäätökset arvioi koko hallitus.
Ohisalon tiistainen ilmoitus oli taitamatonta tahallisuutta.
Hän tietää, miten olisi pitänyt menetellä. Sen hän sanoi itsekin vähän aiemmin samassa Ylen haastattelussa, joskin vastauksena toiseen kysymykseen:
”Hallitus tekee aina yhdessä päätökset. Meillä on hallitusohjelmassa tietyt kirjaukset, ja niitä jokainen ministeri edistää.”
Sinänsä on aivan oikein, että poliisiministerinkin tehtäviä hoitava Ohisalo selvityttää asiaa. Se on hänen velvollisuutensakin.
Mutta selvitysten luotettavuuden ja niistä tehtävät johtopäätökset arvioi koko hallitus, ei yksi ministeri.
Paitsi taitamattomuutta, asiassa on varmasti myös vihreiden tuskaa alentuneista kannatusluvuista.
Puheenjohtaja Ohisalon sisäministerin salkku poliisiasioineen oli vihreiltä väärä valinta, puolueen kruunaamattoman kuninkaan Pekka Haaviston tekemisiä selvitellään keskusrikospoliisin voimin ja vihreä ympäristöministeri on ikään kuin näkymätön.
Pitäisi korottaa siis profiilia – mikä on joka puolueen tuska toisinaan.
Kesäkuumalla tällaiset yritykset huomataankin, kun oikeita asioita tapahtuu vähemmän. Mutta ehkä juuri siksi niihin voi olla hyvä suhtautua rauhallisesti, lomalaisen tapaan.
Ei kesän satunnaisilla kannanotoilla vielä vallankumouksia tehdä. Niissä on myös vaaransa. Asiat voivat toteutuakin ihan tahallaan toisin, kuin kesäpuheissa uhotaan.