Kartellit aiheuttavat suomalaisille suuria tappioita – siksi niiden suunnittelijat pitää saada leivättömän pöydän ääreen

Pääkirjoitus

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esitti helmikuussa yhteensä 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja kuudelle isännöintiyritykselle ja Isännöintiliitolle.

KKV:n mukaan isännöintialalla on ollut maanlaajuinen hintakartelli, johon kuuluneet yritykset ovat sopineet hinnoittelun yhdenmukaistamisesta ja hinnankorotuksista.

Jos KKV:n tiedot pitävät paikkansa, tuhannet tavalliset suomalaiset ovat kärsineet nahoissaan, kun heidän kukkaroistaan on nyhdetty ylisuuria maksuja.

Suomalaisista kartelleista kuuluisimpia ovat olleet asfalttikartelli ja raakapuukartelli.

Asfalttikartelliin kuuluivat kaikki maan merkittävimmät asfalttiyhtiöt, jotka laskuttivat kunnilta jopa 30 prosentin ylihintoja.

Rangaistukseksi korkein hallinto-oikeus mätkäisi yhtiöille vuonna 2009 yli 82 miljoonan euron seuraamusmaksun, mutta monet vahinkoa kärsineet kunnat jäivät nuolemaan näppejään.

Raakapuukartellin osapuolet Metsäliitto, Stora Enso ja UPM-Kymmene sääntelivät kartellin avulla raakapuun hintaa vuosina 1997–2004. Kartellin paljastanut UPM-Kymmene välttyi seurauksilta, mutta Metsäliitto ja Stora Enso tuomittiin maksamaan yhteensä yli 50 miljoonan euron sakot.

Metsähallitus, kunnat ja metsänomistajat jäivät ilman korvauksia.

Yritysjohtajilla ei ole henkilökohtaista riskiä kartelleihin osallistumisesta, mutta he voivat ansaita niillä valtavasti.

Kartelliin osallistuminen poistettiin rikoslaista vuonna 1992. Näyttää siltä, että tämä oli virhe.

Yritysjohtajilla ei ole merkittävää henkilökohtaista riskiä kartelliin osallistumisesta, sillä riskin kantavat yritykset. Sen sijaan johtajat voivat ansaita kartelleilla valtavasti johtajille maksettavien, yrityksen tulokseen sidottujen bonusten avulla.

Vaikka kartelli paljastuisi, vahinkoa kärsineet tahot eivät useinkaan saa kunnollisia korvauksia, sillä vahingon määrää on usein vaikea pitävästi todistaa oikeudessa. Vahingonkorvausvaatimukset voivat myös vanhentua.

Hintojen sopiminen ei kuulu markkinatalouteen. Kukaan ei osallistu siihen vahingossa.

Likaista peliä on katsottu läpi sormien jo liian pitkään.

Suomessa pitäisi välittömästi käynnistää selvitys, jossa pohdittaisiin sitä, miten kartelleihin osallistuneet yritysjohtajat voitaisiin saada rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan.