Saudien vastakohta

Pakina

Saudi-Arabiassa miehet, siis isät, veljet ja aviomiehet saavat päättää naisen elämästä. Se tuntuu tolkuttomalta ensi kuulemalta, mutta täydellinen vastakohtakin löytyy. Se on Suomi.

Täällä äidit, vaimot ja siskot päättävät miehen elämästä. Jos Saudi-Arabiassa saa avioeron niin, että mies laittaa tekstarin, niin eikös se mene toisinpäin Suomessa.

Täällä mies jätetään hetken mielijohteesta. Kun on kasvettu henkisesti erilleen, vaikka ihan oikeasti ei ole henkistä elämää laisinkaan.

Kukapa ei tietäisi vastausta, kun kootaan porukkaa mihin hyvänsä miesten kivaan. Kyllä meidän Erkki saisi lähteä, mutta Erkki ei halua.

Siveyspoliisi vahtii arabimaissa naisten pukeutumista. Suomessa vaimot vahtivat miesten pukeutumista.

Juuri kun toinen on menossa tohveleissa ja verraripöksyissä työkaverin 50-vuotispäiville, niin eteisestä kaapataan kiinni. Ripitetään, laitatetaan syöksytorviteryleenit ja harmaat kengät. Ja tukkas kampaat!

Toki karkaamisia tapahtuu, toki on emäntiäkin joilla ei ole tolkkua.

Sitten se äijä seisoo keskellä kesätoria likaiset urheilusukat sandaaleissa, kalpeissa kanankoivissaan aivan liian lyhyet kiiltävää kangasta olevat shortsit ja on kuin seitsemän miestä. Seitsemän kesämiestä.

Saudeissa naiset eivät ole kauankaan saaneet ajaa autoa. Suomessa eivät miehet ole vuosikymmeniin saaneet ajaa autoa.

Toki muodollisesti joo, mutta elävä navigaattori neuvoo vieressä. Ei pelkästään reittiä, vaan kaikkea ajamiseen liittyvää.

Olette varmasti nähneet Richardin kuskaavan Hyacinthia. Ei ole fiktiota, on satojentuhansien suomalaismiestenkin arkea.

Jos rouva nyt yleensä antaa arkena ajaa, sunnuntaina sentään sukulaisiin. Nimenomaan rouvan sukulaisiin, koska miehen suvun päälle on jo aikoja sitten langetettu fatwa.

Vääräoppiset koirat, lipilaarit!

Miehen syöminen on tarkkaan säädeltyä, juomisesta seuraa raippoja enemmän kuin alkoholista arabimaissa. Jos rouva on kaalisoppadieetillä tai milloin mitäkin, niin mies syö samaa.

Joskus näkee karkulaisia nakkikioskeilla. Vetävät kolmen nakin lihapiirakan sinapilla, salaa.

Askillinen pastilleja päälle, ettei kärähdä.

Pidetään yhteistä pankkitiliä ja rouva tarkistaa tiliotteet sentin tarkkuudella. Miksi markettiin on mennyt vitonen enemmän.

Tästä lähtien aina kuitti kotiin!

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen