Ostakaa yksi auto lisää!

Pakina

 Olen vankkumaton yksityisautoilun kannattaja, se lienee käynyt lukijoille selväksi.

Olen myös autoharrastaja. Teknisesti täysin avuton tumpelo, mutta pidän autoista. Rassaamisen saavat tehdä ammattimiehet.

Maailmaa pelastetaan nyt mietinnöllä, jonka mukaan vuonna 2045 ajetaan sähköllä vaan. Sinänsä se ei ehdi tapahtua minun elinaikanani, mutta tavoitteeseen tähtääminen rankaisee meitä kohta.

Jollei vähän oteta järkeä käteen. Maailma ei pelastu, eikä Suomi, vaikka polttoaineiden hintaa hilataan kohti kestämättömiä lukemia.

Eikö opittu Ranskastakaan mitään?

Punavihreä kupla (ei tarkoita tässä mauttomasti maalattua Volkkaria) vannoo raideliikenteen nimiin.

Suomi on harvaan asuttu maa, jossa on etäisyyksiä, mutta ei enää koskaan toimivaa joka paikkaan ulottuvaa joukkoliikennettä. Yksityisauto on välttämättömyys eikä sen käytöstä pidä rangaista.

Sähköautot eivät tule olemaan ratkaisu. Niiden rakentaminen syö luonnonvaroja yhtä lailla, litium loppuu ennen öljyä.

Ja mistäs se sähkö tuleekaan, töpselin reiästä niin. Olisiko kirkas ajatus perustaa pari hiilivoimalaa, että sähköautoihin riittäisi virtaa?

Ennen joulua helsinkiläisnainen, kommentoi Helsingin Sanomissa (16.12) yhdysvaltalaisten leveää elämistä. Kun on 200 neliön asunnot ja neljäkin autoa. Tämän mielipidekirjoituksen otsikko Hesarissa oli ”Neljän auton omistamista on hyvä pitää outona”. Varmaankin sitten niin.

Mielipidekirjoituksen argumentointi ei vain kestä lähempää tarkastelua, kirjoittaja nimittäin toteaa: ”Mitä ihminen tekee neljällä autolla, kun kerralla voi ajaa vain yhtä? Muuta kuin siis syö yhteisestä kuormasta enemmän kuin osansa”.

On ollut kerran viisikin autoa, nyt on vain kolme. Ja aivan oikein, niitä voi ajaa vain yhtä kerrallaan. Ajamaton auto ei käsittääkseni pilaa ilmaa, naapureiden päivän ne voivat pilata.

Autoja on eri tarkoituksiin, jos on varaa, niin miksei niitä omistaisi. Autonomistaja ei syö yhteisestä kuormasta enemmän kuin osansa. Juuri päinvastoin!

Neljän auton omistaja maksaa neljät ajoneuvoverot ja jokaisesta polttoainelitrasta euron siihen yhteiseen kuormaan. Raitiovaunureitin varrella asuva matkustaa alle kyydin todellisen hinnan, yhteiskunta tukee.

Täällä oikeassa Suomessa mennään omalla autolla, omalla rahalla. Lompsasta kirpaisee, mutta pakkorako.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen