Nyt ei mennä!

Nenonen

Lentämällä ulkomaille matkustamista on alettu pitää hirveänä syntinä. Sehän ei oikeasti sitä ole, ainakaan ilmaston kannalta. Noin kaksi prosenttia ilmansaasteista tulee lentämisestä.

On vakiokohde, jossa viihdyn. En osta vapaaehtoisilla haittaveroilla hyvää omaatuntoa, maksan toki veroa matkasta, työllistän ihmisiä siellä.

Nyt on pandemia, nyt ei matkusteta. Ei ole välttämätöntä minulle, vaikka voisi olla pelastus vakiokerjäläisilleni. Olen ”adoptoinut” pari kerjäläistä, heille annan, muille en. Koko maailmaa en voi auttaa, en edes koko Funchalia. Almua ei saa juoppo, jalaton saa.

Kohteessa on mukava olla, normaalioloissa. Vähän jo kaduilla ja kapakoissa tuntevat, on siistiä ja rauhallista ja ihmiset hienoja. Lomalainen kun ei huomaa arjen vastoinkäymisiä ja vaikeuksia.

Matkatoimistot taistelevat olemassaolostaan. Niinpä pariltakin taholta lähestytään ja kaupitellaan lomamatkoja. Nytkin näyttäisi, että alkuvuodesta pääsisi. Nyt ei mennä!

Loman onnistumiseen liittyy monia asioita. Mikä järki istua lentokoneessa kuusi tuntia maski naamalla, ei ole lomafiilis. Mikä järki mennä Prisman maskikansan seasta kaukaisen maan maskikansan sekaan.

Katson weppikamerasta, että katukahvilan kundit odottelevat asiakkaita puoliautiolla kadulla maskit naamallaan. Saisinko edes pilliä gintonicille?

Kun yleensä pääsisi perille, niin puolet paikoista kiinni, poikkeustilaa. Koskaan ei tiedä milloin tulee liikkumisrajoituksia, milloin tulee karanteeni mennen tullen. Ja milloin tulee tauti!

Lomamatkaan kuuluu ihana odotus. No, odotat nyt, näet itsesi jo rentouttavassa atmosfäärissä ja kahta päivää ennen perutaan.

Ei oikeastaan lohduta yhtään, että matkatoimisto lupaa ilmaisen peruutuksen, rahat takaisin viikossa ja turvallisuuskäytäntöjä jotka ylittävät kaikki suositukset. Sulkevatko huoneeseen?

Moni hinkuaa Thaimaahan, koska siellä on turakaisillekin naisia. Mitenkään leimaamatta, mutta kielitaidottoman suomalaisen törkymöykyn vaihtoehdot ovat ilokorttelin baaritytöt tai baarikorttelin ilotytöt. Ihmisen ikävä toisen luo. Toinen rakastaa ja toinen rahastaa.

Nyt Thaimaa vaatii turistilta dokumentin 15.000 euron talletuksista kuluneelta puolelta vuodelta.

Se on ratkaisu monen puolesta. Vaikka ei olisi säästöjä, niin säästyy tartunnoilta.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen