Mikkosten eväät

Pakina

Ympäristöministeri Krista Mikkonen avautui lehdessä. Hän kertoi: ”Syömme aivan liikaa lihaa”. Pikku vinkki Mikkosen perheelle; laittakaa kalaa välillä. Onko kasvisruoka tullut mieleen?

No, oikeastihan ministeri syyllisti meitä kansana ja lajina. Lihansyönti, kas, se aiheuttaa jäävuorten sulamista, ainakin hihhuleiden mielestä.

Ilmastonmuutokselta ja sen seurauksilta olisi tyhmää sulkea silmänsä ja korvansa muuaan Donald Trumpin tapaan. Mutta edelleenkään, maailma ei pelastu, jos suomalainen luopuu autoilusta tai jos ei syödä lihaa

Maailma ei pelastu sillä, että lentomatkustaja pilaa lomansa lentohäpeällä eikä se pelastu sillä, että lentomatkustaja ostaa aneen, kompensoi rahalla. Maailma ei pelastu sillä, että suomalainen metsänomistaja ei myisi yhtään metsää.

Maailma saattaa pelastua hiilivoimasta luopumisella. Tuulivoimalla se ei pelastu eikä aurinkopaneeleilla. Hyvää mieltä ja hyvää omaatuntoa toki voi hankkia.

Maailma ei pelastu sähköautoilla, koska kaikki nämä hienot hybridit vaativat valmistusvaiheessa jokainen kymmeniä kiloja uusiutumattomia luonnonvaroja, jotka saadaan maasta irti louhimalla niitä aina vain lisää päästävillä dieselhirviöillä.

Syyllistetäänpä sitten ministerivoimin kuitenkin lihansyöjät. Lihantuottajat ja metsänviljelijät, aika moni keskustalaisena, ovat edustuksellisesti mukana Rinteen panttipataljoonassa, jossa raitsikkareitin varren punavihreästä kuplasta nähdään selkeästi tämän pitkän ja harvaanasutun maan oikeat tarpeet. Eli siis ei nähdä, ei tajuta, ei ymmärretä!

Paljonko pitäisi laittaa kompensaatiorahaa johonkin vihreitten hallitsemaan säätiöön, jotta saisi anteeksi maidonjuonnin? Maito kun ei tulekaan muovikorkkitölkistä, vaan lehmästä. Lehmä pieree metaania ja se aikaansaa kasvihuoneilmiön.

Otsonikerros ohenee ja UV-indeksi on korkealla, tulisi melanoona, jollen käyttäisi suojaavaa puuvillamekkoa, vihreiden kansallispukua, johon puuvillan ovat poimineet riistetyt orjat ja kankaan ovat ommelleet vihertätien mekoiksi lapsityövoima.

Menen puuvillamekossa teehuoneelle juomaan orjien poimimaa epäreilun kaupan vuoristoteetä. Olemme lukeneet vain otsikot ja päätämme lähettää Vihreään Lankaan ministeri Mikkosen perheen lihansyöntiä paheksuvan moraaliposeeraavan nootin.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen