Näkökulma: Tapahtumajärjestäjien viesti meni perille – katsomot voidaan lohkoa osiin

Yleisötilaisuudet

Hallitus teki torstaina odotetun ratkaisun ulkona järjestettävien yleisötapahtumien rajoitusten helpottamiseksi.

Heinäkuun alusta lähtien tilaisuuksiin on mahdollista ottaa yli 500 ihmistä, jos turvaväleistä sekä hygieniasta pidetään huolta ja katsomoita on mahdollisuus erityisjärjestelyin lohkoa erillisiin osastoihin.

Mikään muu ratkaisu ei olisi ollut Suomen jatkuvasti parantuneessa koronatilanteessa edes mahdollista.

Varsinkaan sen jälkeen, kun hallitus oli jo kuun alussa näyttänyt vihreää valoa huvipuistojen ja ulkoterassien aukaisulle ilman erillisiä henkilömäärärajoituksia.

Mielenkiintoista onkin nyt nähdä, minkälaisia peliliikkeitä tapahtumajärjestäjät ovat uuden linjauksen jälkeen valmiita tekemään.

Ministeri Hanna Kosonen mainitsi tiedotustilaisuudessa erikseen jalkapallon pääsarjan paljastaen samalla, mistä suunnasta lobbbaus on varmasti ollut merkittävää luokkaa.

Sama mietintämyssy koskee varmasti myös sellaisia keskisuuria tai pienempiä kulttuuritilaisuuksia ja festivaaleja, jotka eivät ole vielä ilmoittaneet peruuntumisista.

Järjestäjien täytyy nyt kuumeisesti pohtia monia asioita.

Mitä on mahdollista ja järkevää tehdä niin, että tapahtumasta voi saada jopa taloudellisesti kannattava. Mutta vastaavasti hoitaa järjestelyt siten, että tilaisuuden luonne ei kärsi liikaa turvavälien ym. suositusten noudattamisen takia.

Tapahtumajärjestäjillä on nyt iso vastuu hoitaa oma juttu annettujen ohjeiden rajoissa jo pelkästään oman maineensa takia.

Koulujen päättäjäisten tai spontaanien mielenosoitusten kaltaisilla sekavilla massakokoontumisilla tuskin kukaan haluaa imagoaan ehdoin tahdoin tahrata. Julkisuus tulee seuraamaan tarkasti, miten touhu missäkin paikassa pelittää.

Jos kansalaiset ovat käyttäytyneet koronauhan kourissa keskimäärin hyvin mallikelpoisesti ja noudattaneet annettuja suosituksia, niin nyt on tapahtumajärjestäjien vuoro osoittaa samaa vastuullisuutta.

Seurojen toimistoilla ja stadioneilla ympäri maan alkaa nyt tarkkojen turvallisuussuunnitelmien laatiminen olla ajankohtainen asia.

Risto Luodonpää Toimittaja