Pirkanmaan Keskusta: Jako- ja umpikaivolietteen kuljetusmonopoli täytyy purkaa

Mielipide

Suurimmassa osassa Pirkanmaan kuntia siirryttiin pakolla, alueellisen jätehuoltolautakunnan vuoden 2013 päätöksen vuoksi, Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n keskitettyyn kunnalliseen lietteenkuljetukseen. Ainoana kuntana ulkopuolelle jäi Nokia.

Yhdeksän muun kunnan ja kuljetusyrittäjien valituksista eri oikeusasteisiin muodostui pitkä prosessi ja varsinainen muutos tapahtui vasta 2017 alusta.

Alkuperäisen päätöksen kuntien kyseenalaistamat perustelut on sittemmin saatettu kyseenalaiseksi myös uusilla tiedoilla ja tutkimuksella.

Prosessissa on alun alkaen tarkoitushakuisesti syyllistetty yrittäjiä ja maaseudun asukkaita väittämällä käymäläjätteiden päätyvän laajamittaisesti luontoon. Laajamittaisesta rikollisesta toiminnasta ei kuitenkaan ole ollut tutkintoja tai todisteita myöskään Nokian ulkopuolella.

Kymmenet kuljetusyrittäjät ovat joutuneet lopettamaan ja ihmiset menettäneet mahdollisuutensa hankkia palvelu joustavasti paikalliselta yrittäjältä itselleen sopivasti. Monopolina toimiva nykyjärjestelmä on silti jo tarvinnut tuekseen mm. kalliimpia taksoja niille, jotka tilaavat tyhjennyksen tarvitsemanaan ja itselle mahdollisena aikana.

Monilla ei ole mahdollisuutta antaa raskaan kaluston käydä tyhjennyksellä läpi painorajoitettujen yksityisteiden ja pihojensa yhtiön tahtomana aikana, automaattisen tilauksen pohjalta.

Lisäksi nyt on käynnistetty jahtia viimeisiä vielä toimivia yrittäjiä ja heidän asiakkaitaan kohtaan, koska asianmukaiseen puhdistamokäsittelyyn päätellään kertyvän liikaa asianmukaisesti sinne toimitettua jätettä monopolin ulkopuolelta.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan tänä vuonna päivitetty kokoonpano antaa edelleen isäntäkunnalle päätöksentekoenemmistön ja jättää monen kunnan asukkaat täysin ilman edustusta heidän aisoistaan päätettäessä.

Se on vahva esimerkki siitä, miksi ylikunnallinen päätöksenteko tarvitsee vaaleilla valittavan maakunnallisen toimijan, jonka asukkailla on yhtäläinen äänioikeus korvaamaan nykyisiä hallintohimmeleitä tilalle.

Lietteenkuljetusten järjestäminen tulee saada uudelleen päätöksentekoon ja monopoli purkaa vähintään niistä kunnista, joissa kunnalliset toimielimet Nokian ohella jo alkujaan pitivät sitä perusteettomana ja palvelu toimi hyvin.

Pirkanmaan Keskusta

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen