Outoa identiteettipolitiikkaa
Marinin hallitus on ajoittanut kaksi mielipiteitä jakavaa identiteettipoliittista lakiesitystä, saamelaiskäräjälain ja translain, lähelle vaaleja.
Molemmat perustuvat ajatukselle siitä, että ihmisen identiteetti, saamelaiskäräjälain kohdalla kansallisidentiteetti ja translain kohdalla sukupuoli-identiteetti, tarvitsevat lainsäätäjän huomiota.
Läpi menneessä translaissa säädettiin, että ihminen voi vaihtaa juridisen sukupuolensa kerran vuodessa ilman lääkärin tai psykologin lausuntoa.
Saamelaiskäräjälaissa taas säädetään ennen kaikkea, miten ihminen saa saamelaisstatuksen ja tätä myötä seuraavan äänioikeuden saamelaiskäräjien vaaleissa.
Kuitenkin näissä kahdessa on päädytty aivan eri suuntiin, minun mielestäni vääriin.
Läpi mennessään uusi saamelaiskäräjälaki nimittäin tekee mahdottomaksi useille saamelaisista polveutuville saada saamelaisstatusta, ja osa nykyisistäkin tultaisiin siivoamaan luettelosta pois enemmistön toimesta.
Tämä on täysin päinvastainen suunta kuin translaissa, jossa kaiken keskipiste on henkilön oma kokemus.
Saamelaisuus on kansallisuus, ja kansallisuus on käsitteenä ainakin 1990- ja 2000-luvuilla koulun käyneelle vaikeammin rajattava kuin sukupuoli.
Kuitenkin näyttää siltä, että saamelaiseksi itsensä kokevan ja saamelaissukua omaavan niskassa on valtava todistustaakka. Jo nykyisen lain aikana saamelaiskäräjät kapinoi näyttävästi sitä vastaan, että korkein hallinto-oikeus liitti Suomen lain nojalla saamelaisluetteloon sellaisia, joita käräjien valtaryhmittymä ei sinne halunnut.
Sen sijaan sukupuoli, joka on meillä vielä näihin päiviin asti ja suurimmassa osassa maailmaa yhä ymmärretty ennen kaikkea biologian sanelemana ja käytännöllisesti katsoen kahteen sukupuoleen perustuvana jakona, on järjestelmällisesti pyritty liudentamaan sivuuttamalla biologia. Tähän perustuen siis uuden lain puitteissa sukupuolensa voi juridisesti vaihtaa kerran vuodesta omalla ilmoituksella.
Meillä voisi siis olla joidenkin vuosien päästä Suomessa joukko ihmisiä, joiden suku on asunut vuosisadat Lapissa ja merkitty lappalaisiksi, mutta jotka eivät saa äänestää saamelaiskäräjävaaleissa ja jotka eivät saisi jonkun paheksumatta käyttää lapinpukua.
Samaan aikaan meillä on myös joukko juridisia naisia, joille sote-järjestelmän pitää varata aika eturauhastutkimukseen.
Joko minä olen menettämässä järkeni, tai sitten maailma on kääntymässä ylösalaisin.
Akseli Erkkilä
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/.