Lukijalta: Ikäsyrjintä pitää lopettaa
Taloudellinen perustuslain vastainen ikäsyrjintä alkoi jo viime vuosisadalla, kun työeläkkeiden korotuksia ryhdyttiin lain perusteella vuosittain leikkaamaan niin, että korotukset eivät ole täysimääräisiä, kuten alun perin sovittiin.
Sote-uudistus toi lisää syrjintää, kun hoivapaikkoja karsitaan ja vanhukset on luokiteltu vain kulueräksi. Nyt syntyy kaiken aikaa uusi syrjintämuoto, jota suojaa yleisesti hyväksytty kehitys.
Nopeasti etenevä digitalisaatio on luonut ongelman, kun ikääntyneet eivät pysy mukana. Enemmistön kokema helppous ja käytännöllisyys peittävät alleen sen vääjäämättömän tosiasian, että Suomeen on salakavalasti syntynyt uusi syrjäytymisen muoto, digisyrjäytyminen.
Esimerkiksi Tilastokeskuksen tuoreimman, vuodelta 2021 olevan tilaston mukaan älypuhelimen omistavien määrä vähenee rajusti iän noustessa. Kun vielä 65–74-vuotiaista älypuhelin on kolmella neljästä, yli 74-vuotiailla osuus putoaa jo reippaasti alle puoleen. Syynä on käytön vaikeus ja ohjauksen vähäinen saatavuus.
Nämä ovat pulmia, joista ei puolueissa eikä eduskunnassa puhuta.
Kasvava ikäsyrjintä laajenee ikärasismiksi, jos korjausliikkeitä ei tehdä. Sen seurauksena viriää jälleen myös eläkeläisten puolue, joka syntyi jo vuosisadan vaihteessa ja toimi muutamia vuosia aktiivisesti Tampereella.
Se kuitenkin tukahdutettiin vanhojen puolueiden toimesta vaarallisena, olihan jo silloin valtakunnassa yli miljoona äänioikeutettua eläkeläistä.
Esko Järvenpää
eläkeläinen
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia. Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/