Lukijalta: Henkisen parisuhdeväkivallan määrittelyssä unohdettu vakava haitta
Parisuhdeväkivallan oikeuskäsittelyissä on helppo todeta mustelmat, haavat ja murtumat, mutta henkisen väkivallan käytön toteaminen on vaikeaa. Kuitenkin tapaukset, joissa pitkään henkistä väkivaltaa kärsinyt on puolustautunut vaikkapa nyrkein, sisältävät vakavia oikeusmurhan osasia.
Henkisen väkivallan määritelmää saa Suomenkin laista turhaan etsiä. Kuitenkin kyseessä on vakava rikos, joka sairastuttaa kohteensa ja pahimmassa tapauksessa koko perheen.
Tässä esimerkkejä henkisen väkivallan ilmentymistä, joiden kohteeksi joutunut ei nykyisen lainsäädännön puitteissa saa oikeutta:
Itseluottamuksen murentaminen. Kumppanin tekemiä havaintoja voi huudella harhaisiksi tai muutenkin tuhota hänen itseluottamustaan:
– ”Eihän tämä ole piruilua, sinä vain luulet sen olevan.”
– Pyytää ensin näyttämään esimerkkejä kunnon vanhempana olemisesta. Kun näin sitten tapahtuu, alkaa moittia: ”Mitä sinä taas sekaannut toisen kasvatustyöhön!”
Tilanteiden tulkinnoissa kavalien logiikkavirheiden ja kaksoissidosilmauksien käyttö. Tilanteita voi tulkita kielteisesti tahallaan väärin ymmärtäen:
– Toisen yrittäessä ilahduttaa lahjalla niin saaja vastaa: ”No mistä nyt tunnet syyllisyyttä?”
– Loukkaantuu herkästi ja voimakkaasti pikkuasioista.
– Ottaa kumppanin jonkin heikkouden esille varmasti väärällä hetkellä.
– Kun saa kumppanin vihaiseksi ja täytyy lähteä tilanteesta pois, tokaisee: ”Näkemiin kulta, muista että rakastan sinua”. Myöhemmin käyttää tätä lausetta loogisena todisteena siitä, että ”minä ainakin olin järkevä ja yritin tehdä sovinnon”.
– Huutaa: ”Jumalauta! Sun on uskottava, että mä rakastan sua!” ”Sinä olet sen tähden niin inhottava, kun sinä et tykkää minusta!”
Ilmaisujen hankaloittaminen. Kaikenlaisen ilmaisun voi tehdä hankalaksi ja asioista voi syyttää niin, ettei vastapuoli edes ehdi vastaamaan:
– Keskeyttelee kumppanin puheita.
– Estää kahdenkeskisien keskusteluhetkien muodostumisen vaikeista asioista, vaikka sellaisia tarvittaisiin.
– Murjottaa, mököttää tai on vastaamatta kysymyksiin.
– ”Miksi tätä laskua ei ole maksettu, miten voit olla noin vastuuton, mikset koskaan voi tehdä asioita kunnolla? Viime viikollakin jätit lääkkeesi pöydälle, ja lapsi olisi voinut saada ne käsiinsä.”
Loukkaavat nimittelyt ja epäedulliset vertailut muiden seurassa. Loukkaavia nimittelyjä tai epäedullisia vertailuja voi käyttää kavalasti muiden läsnä ollessa. Voi myös syyttää asiasta tai uhata sellaisella menetyksellä, mille vastapuoli ei mahda mitään:
– Moittii kumppania lasten kuullen välinpitämättömäksi kasvattajaksi.
– Pesee niin sanottua ”likaista pyykkiä” julkisesti.
– ”Sinun vanhempasi ovat semmoisia hyypiöitä, että inhottaa.”
– ”Minä tapan itseni.”
Kätkemistoimenpiteet. Kun uskottelee kumppanin esittäneen jotain naurettavaa, voi samalla kätkeä itsestään jotain tärkeätä. Voi vastata kysymykseen vaihtamalla puheen aihetta ja samalla syyttelemällä:
– Kun toinen pyytää, että osoittaisi kiintymystä tai hellyyttä muulloinkin kuin rakastellessa: ”Kyllähän sinä jo tiedät, etten minä ole mikään ylitunteellinen lässyttäjä.”
– Kun toinen kyselee ruoan laittamisesta, vastaa: ”Mitä nyt taas? Entäs sinä ja sinun tekemättömät kotityösi?”
Kavalat numeropelin pelaamiset suunnitelmien tekemisessä. Tietynlaista numeropeliä voi pelata tuhoamistarkoituksessa:
– ”Tajuatko, kuinka monta kertaa minä olen tehnyt kaikkeni sinun hyväksesi, montako kertaa sinä olet tehnyt edes jotain minun hyväkseni?”
Juhani Heiska
psykologi, aluevaaliehdokas
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/