Keskustan nousun pelikirjasta
Kati Katajiston kirja, Väyrysen ja Kääriäisen korkean profiilin aika 1981–1991, kertoo SDP:n ja keskustan kamppailusta noina vuosina. Kymmenen vuoden ottelun viimeinen erä käytiin kevään 1991 eduskuntavaaleissa. Niissä keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi ja otti pääministerin paikan.
Helsingin Sanomissa kirjaa arvioi politiikan toimittaja Unto Hämäläinen. Lopuksi hän toteaa: ”Nyt puolueet ovat ensimmäistä kertaa yhdessä oppositiossa, joten niillä olisi aikaa pohtia, mikä meni pieleen.”
Keskusta on tehnyt arviointiyötä ja ensimmäiset analyysit ovat julkisuudessa. Kuisman työryhmän raportissa, Keskusta 2010, muistutetaan mm. sosiaalisen median käytön ratkaisevasta roolista.
Helsingin Sanomien sivuilla kyseisen artikkelin ensimmäinen verkkokommentti oli: ”Kepun suuruuden aika on peruuttamattomasti ohi”. Tällä kommentilla oli etulyöntiasema, koska seuraavat puolustautuvat argumenttia vastaan. Tämä ei ole ainutkertainen tapahtuma vaan sama kaava on toistunut jo monta vuotta ja lukemattomilla eri somesivustoilla.
Keskustan pelikirjassa on kuitenkin strategia tulevaisuutta varten olemassa. Nyt on käynnissä hallitustapahtuma, joka muuttaa puolueiden väliset voimasuhteet uuteen asentoon.
Kokoomus apupuolueensa persujen kanssa vääntää työelämän lait uuteen uskoon. Se näkyy vääjäämättä ammattiliittojen vaikutusvallan laskuna ja jäsenkatona.
Jäsenmäärän vähentyessä ja verovapauksien kaventuessa SAK:n taloudellinen hegemonia näivettyy. Tämä antaa pakostakin osumaa demarien vaalikassaan, mikä näkyy vaalimenestyksessä. Hallituspuolueiden korkeasuhdanne ei kestä koko vaalikautta.
Kansalaiset eivät niele leikkauksia eivätkä edellisen hallituksen syyllistämistä määräänsä pidempään. Perussuomalaisten kannatus on jo nyt hallituksen alkutaipaleella alamäessä.
Tässä on keskustan peliliikkeiden mahdollisuus. Nopea somereagointi päivänpolitiikassa ja keskustan vaihtoehdon esille tuonti. Nytkin voisimme olla yhtä mieltä kansalaismielipiteen kanssa, joka kannattaa Maarianhaminan konsulaatin sulkemista.
Vai pitäisikö viestiä: ”Turvallisuus vaatii koko maan asuttamista ja huoltovarmuuden ylläpitoa…?” Kyseessä on tärkeä perusfakta, mutta lukija nukahti lauseen puolessa välissä.
Ilpo Pernaa
Kauhava
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/