Aluevaalit tulee siirtää kulkutautien vaaran vuoksi

Mielipide

Maassamme on havaittu jatkuvasti ennätyksellisen paljon koronavirustartuntoja.

Sairaaloiden tehohoidon kapasiteetit ovat äärirajoillaan. Maailmalla on havaittu Etelä-Afrikassa havaitun uuden koronaviruksen etenemistä.

Tätä vastaan ei ole vielä löydetty rokotetta ja menee arvaamattoman paljon aikaa rokotteen keksimiseen, valmistukseen ja markkinointiin.

Koronatilanne maailmalla on täten arvaamattoman uhkaava, suuri todennäköisyys on varotoimista huolimatta tilanteen paheneminen kautta maailman ja myös Suomessa.

Samaan aikaan on alkamassa myös kausi-influenssa-aika ja rokotteet tätä vastaan ovat lopussa riskiryhmien rokottamisen alkuvaiheissa.

Kaikkiin vaaleihin vapaissa maissa kuuluu vaalikampanjointi kansalaisten parissa. Nyt tämä vaarantuu tai vastuullisesti menetellen estyy.

Myös äänestystilanteet olisivat eri järjestelyistä huolimatta hyvin moniongelmalliset. Ilmeisesti suuri joukko äänioikeutettuja jättäisi tartuntavaaran vuoksi aluevaalit sivuun.

Tämä kaventaisi demokratian toteutumista. 

Yhdenvertaisuus jäisi aluevaalikampanjoinnissa ja vaalitapahtumissa toteutumatta. Riskiryhmiin kuuluvien osallistuminen vaalikampanjointiin ehdokkaina, vaalityöntekijöinä ja äänioikeutettuina ei mahdollistuisi yhdenvertaisesti.

Vaalitilaisuuksista ja äänestystapahtumista suurella todennäköisyydellä tulisi ns. koronalinkoja eri turvatoimista huolimatta. 

Aluevaalit on kansalaisten terveyden puolustamiseksi ja hengenvaaraan saattamisen välttämiseksi siirrettävä. Demokratia ei tästä vaarannu.

Alueellisissa hallintoelimissä ovat äskettäin viime kesän kuntavaalien perusteella valitut henkilöt.

Demokratia puolestaan estyy edellä esitetyistä syistä, ellei aluevaaleja siirretä.

Lauri Oinonen

Kansanedustaja (kesk.) 1999-2011

Keuruu