Mari Kerola:

Sauna palaa

Blogi

Helsingin pormestarikisasta vetäytyneen Kirsi Pihan ilmoitus ja mystinen avautuminen läväytti liekit kokoomuksen takapihalle. Vihreiden parissa asiasta ollaan varmasti ihan eri tavalla liekeissä. 

Olkoon se sitten karman laki tai mihin kukakin uskoa taitaa, mutta niin politiikassa kuin muuallakin ala- ja ylämäkiä on vuorollaan edessä itse kullakin. Sen tähden myös kivien viskomisessa saisi olla varovainen.

Keskustassa voi kokea tyytyväisyyttä siitä, että vaalien edetessä kiinnostus siirtyy ennusteissa vahvemmiksi miellettyjen kilpakumppanien suuntaan. Tässä maailman ajassa, kun kiinnostuksen lisääntyminen yleensä tarkoittaa negatiivisuuksiin takertumista.

Oma viesti tallautuu jalkoihin ja tahra juuri ikkunaan teipatussa imagojulisteessa tuntuu vain laajenevan kuin oikeaa puhdistusainetta, viestin kirkkautta ei löydy.

Etenkin meitä naisia kuvataan usein herkkänahkaisiksi tai tunteiden vietävissä oleviksi. Tunteissa tai herkkyydessä ei sinällään ole kyllä mitään moitittavaa.

A-studiossa Tampereen yliopiston lehtori, kuntatutkija Jenni Airaksinen totesi, että hän toivoisi empaattisia ihmisiä löytyvän kuntapolitiikkaan. Vaikka usein vähäosaiset itse eivät päätöksentekoon hakeudu, heidän etuaan tulee pystyä ajamaan ja siihen tarvitaan niin korvia kuin sydäntä.

Tällä hän viittasi niin aiheena olleeseen kuntademokratian tulevaisuuden rooliin kuin päivittäin puhuttavaan keskustelukulttuurin kovenemiseen. Someöyhöttäminen taitaa olla tällä hetkellä sitä trendikkäimmin kuvaava termi. Mitä se öyhöttäminen siis on?

Somen vahvuus pieniä viesti palasiksi, jotta keinotekoisen kiireen muovaamassa maailmassa se tulisi vastaanottajalle sopivissa mitoissa on kääntynyt itseään vastaan.

Myös vastaukset pilkotaan eikä kokonaisymmärrystä, perhosen siipien vavahduksen vaikutusta, osata enää välttämättä ottaa huomioon. Kun maailma muuttuu mustavalkoiseksi asioiden ympärillä, tekee se sen myös yksilöille.

En tunne sinua mutta omaat käsittämättömän mielipiteen tästä asiasta. Siksipä olet kunnoton, hankala, minua vastaan ja ymmärtämätön. Huono ihminen. Typerä. Arvosi ovat vääristyneet. Arvoton.

Öyhöttämiseksi asia muuttuu, kun viimeinenkin fakta haipuu tuuleen kokonaan ja jäljelle jäävä argumentointi käydään yksilön tai ihmisryhmän ympärillä. On syytä pelätä tällaisen kulttuurin leviämistä myös suoraan kanssakäymiseen ihmisten kesken.

Öyhöttäminen jos mikä on vallan antamista pelkille tunteille, usein varsin negatiivisille sellaisille. Asiaargumentit saavat taittaa peistä mieluusti, mutta henkilökohtaisuudet pitää unohtaa.

Someöyhöttämistä, herkkänahkaisuutta, poliittisen pelikentän sääntömuutosta, niitä kaikkia yhdessä ja erikseen. Tämä aika huutaa sillanrakentajien ja oikeudenmukaisuuden perään. Meitä on niitä kasassa tällä hetkellä jo tuhansia, ehdokkaina oman kuntansa päätöksentekijöiksi.

Aletaan pikkuhiljaa nousta tuhkakasasta uusien siipien varaan. Valtavalla itseluottamuksella lentoon. Siivet vielä nuolee maata, mutta hiljalleen, lähes huomaamatta ilmatila alla kasvaa ja huomataan että aate kantaa.

Mari Kerola Mari Kerola on keskustan Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen