Vanhanen harkitsisi listavaalia maakuntiin – “Lopputulos olisi tasaisempi“

Maakuntavaalit

Tulevissa maakuntavaaleissa tulisi harkita vakavasti listavaalin käyttöönottoa, katsoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Vanhanen mukaan maakuntapäättäjien valinta henkilövaalilla johtaisi siihen, että äänet keskittyisivät keskuskaupungista valittaville ehdokkaille.

Näin kävisi varsinkin pienissä puolueissa.

Listavaalissa puolueet asettavat ehdokkaat läpimenojärjestykseen ehdokaslistalle. Äänestäjät valitsevat listojen väliltä.

– Uskon, että listavaalit pakottaisivat puolueet siihen, että ne asettaisivat listan kärkipaikoille eri puolilta maakuntaa olevia edustajia.

Vanhasen mukaan listavaali voisi tuottaa siten myös tasaisemman lopputuloksen, kun maakuntavaltuustoon valittaisiin muitakin kuin ääniharavia.

Vanhasen mielestä maakuntiin valittavien päättäjien pitäisi edustaa aidosti maakunnallista ajattelutapaa.

Listavaali toisi sitoutumisen maakunnalliseen ohjelmaan, kun vaaliin ei mentäisi vain oman paikkakunnan painotuksilla.

– Jotta saadaan aidosti maakunnallista politiikkaa, pitää olla maakunnallinen ohjelma, jota se valittava lista edustaa.

Vanhanen on kehottanut keskustan puoluehallitusta pohtimaan tosissaan listavaalimallia ja toivoo asiasta ennakkoluulotonta keskustelua.

–´Että sitten kun se päätös tehdään, se olisi harkittu ja punnittu. Eli ei lähtökohtaisesti suoraan mentäisi tähän muista vaaleista tuttuun henkilövaaliin.

Sitoutuminen maakunnalliseen ohjelmaan merkitsisi, että piirihallitusten ja piiritoimistojen rooli korostuisi ja niiden kytkös maakuntapolitiikkaan vahvistuisi tuntuvasti. Puoluedemokratiaan tulisi uutta virtaa.

Vanhanen ei lähtisi kuitenkaan rajoittamaan lakiteitse kansanedustajien tai kunnanvaltuutettujen osallistumista maakuntavaaleihin.

– On varmaan tilanteita, joissa on perusteltua että kansanedustaja toimii myös maakuntavaltuustossa.

Maakuntavaltuustojen täyttyminen vain kunnanvaltuustojen puheenjohtajista ei kuitenkaan Vanhasen mielestä ole suotavaa.

– Siitähän tulee vain tällainen maakunnan sisäisten erojen tasapainottelu.

– Tai sitten jos eduskunnassa on 18 maakuntavaltuuston ja 18 maakuntahallituksen puheenjohtajaa, niin ovatko he siellä lainsäätäjinä vai ovatko he vain tällaisia yhteiskunnallisen systeemin sisäisiä lobbareita?

Listavaalin varjopuolena on Vanhasen mielestä mahdollinen äänestysaktiivisuuden heikkeneminen. Listavaaliin ei ole Suomessa totuttu.

– Tämä on ehdottoman painava argumentti, hän myöntää.

Erilainen malli yhdessä vaalissa saattaisi myös hämärtää vaalijärjestelmän ymmärrettävyyttä.

– Se varmasti on yksi argumentti. En kiistä sitä ollenkaan. Mutta toisaalta ei pidä aliarvioida ihmisten kykyä erottaa eri vaaleja toisistaan. Kyllä ne ihmiset äänestämään mennessään selvittävät, mistä on kyse.

Yksi listavaalin ongelma on Vanhasen mukaan myös se, että Suomessa puolueiden jäsenmäärät ovat melko vaatimattomia. Ei ole hyväksi, jos listan kärkiehdokkaat valitaan kovin pienellä porukalla.

Malli edellyttäisikin Vanhasen mukaan hyvin vahvaa puolue- ja jäsendemokratiaa.

Keskustan kentältä malli on jo saanut myönteistä vastakaikua.

Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Lehtimäki piti kirjoituksessaan Suomenmaassa asiaa kokeilemisen arvoisena.

Lehtimäen mielestä listavaaleissa olisi parasta se, että vaalit käytäisiin asiat edellä.

Lisäksi yksittäisten ehdokkaiden vaalirahan tarve pienenisi, koska kaikki ehdokkaat tekisivät töitä vaaliohjelman hyväksi, eivät pelkästään itsensä.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen