Vaalitilaisuuksiin vihreällä sähköpyörällä

Maria Kokkonen kannattaa perustuloa, kirjastoa ja polkupyöräilyä
Vaalit 2017

Maria Kokkonen kertoo hymyillen kannattavansa keskustan lisäksi kolmea ”puoluetta”: kirjastopuoluetta, perustuloa ja sähköpolkupyöräpuoluetta.

Matkaa kuntakeskukseen on seitsemän kilometriä ja se taittuu vihreällä sähköpolkupyörällä, jonka Kokkonen kehuu olevan mainio kulkuväline.

– Hankin sen jo ennen kuin Juha Sipilä omansa.

Kokkonen on kotoisin Vehkalahdelta. Iittiin hän muutti Espoosta, kun sopiva vanha talo löytyi.

– Hain elämänmuutosta. Talon remontointi syö rahaa, mutta olen 100 prosenttia onnellisempi kuin ennen.

Kirjasto on Kokkosen lempipaikkoja. Hänen ehdotuksensa voitti kilpailun, jolla etsittiin nimeä kunnan uudelle kirjastoautolle.

Autosta tulee Hiisi. Kokkonen on itse tyytyväinen nimen monitulkintaisuuteen.

– Isohiiden rauhaa rakastavat veljekset vaikuttivat Iitissä 1910-luvulla. Iittiläisille merkittävä paikka on Hiidenvuori, jossa järjestetään vuosittain Iitin Musiikkijuhlien yökonsertti. Hiisi on myös taruolento.

– Kirjasto on se kunnallinen palvelu, jota itse käytän eniten, Kokkonen kertoo.

Hänestä oli hienoa, kun vuonna 2015 kirjaston satuviikolla haasteen vastaanottaneet kuntapäättäjät kävivät lukemassa lapsille satuja.

– Toivottavasti sama tempaus uusitaan. Päättäjiltä ei saa hävitä kosketus siihen kansansivistystyöhön, jota kirjastot tekevät. Toisaalta sadut ja tarinat antavat elämänohjeita sukupolvelta toiselle, on huikeaa olla osa tätä ketjua.

Iittiläisestä on upeaa, kun Suomen Kulttuurirahasto lahjoittaa yhdessä Kopioston kanssa kaksi miljoonaa euroa käytettäväksi koulukirjastojen perustamiseen ja kehittämiseen sekä kirjojen hankintaan ja lasten lukemisen tukemiseen kaikilla Manner-Suomen ala-asteilla.

– Kahdeksasosa 15-vuotiaista pojista ei osaa kunnolla lukea, mikä kasvattaa syrjäytymisen riskiä opiskelu- ja työelämässä. Tähän on puututtava.

Perustulon kannattajaksi Kokkonen on kääntynyt seuratessaan vuokralaistensa kamppailua raha-asioittensa kanssa. Kun Kela otti hoitaakseen toimeentulotuen maksatuksen, ongelmat ovat kärjistyneet.

– Minua riipii perusturvan monimutkaisuus ja byrokraattisuus. Jäykkä järjestelmä ajaa ihmiset näkemään nälkää.

Kokemukset omien vuokralaisten kanssa synnytti Kokkosessa halun auttaa. Hän suoritti Takuusäätion tukihenkilökoulutuksen, jonka jälkeen hän on työskennellyt vapaaehtoisena ylivelkaantuneiden avustustyössä.

Vaalitilaisuuksiin Kokkonen polkee vihreällä sähköpyörällään.

– Valitettavasti tiekarhut on ammuttu täällä miltei sukupuuttoon, hän harmittelee kylätien kuntoa.

Polkupyörä oli ensimmäisiä hankintoja, kun hän muutti maalle. Polkiessa asioille hyöty ja huvi yhdistyvät.

– Olen jo sen ikäinen, ettei terveys pysy pitelemättä.

Politiikkaan Kokkonen innostui isänsä kautta, Isä vaikuttaa Haminan keskustan riveissä.

– Demokratia ei toimi ilman ehdokkaita ja mahdollisuutta äänestää. Ehdokkuus on minusta myös kansalaisvelvollisuus. Iitissä keskustalla on hieno tavoite löytää ehdokkaita joka kylästä. Ehdokkaat ovat kanavia, joita myöten kuntalaiset saavat äänensä kuulluksi.

Maria Kokkonen

  • 47 -vuotias
  • tekniikan ylioppilas
  • teki hoitoalan töitä 15 vuotta.
  • muutti 10 vuotta sitten Kymenlaakson Iittiin
  • tekee vapaaehtoistyötä Iitin diakoniatyön kautta ylivelkaantuneiden parissa.
  • perheetön
  • Harrastaa kirjallisuutta, laulamista, puutarhanhoitoa, sienestystä ja marjastusta, toissa syksynä keräsi pakastimeen 225 litraa mustikoita. Nauttii asuinkylänsä yhteisöllisyydestä.