Sipilä kommentoi Turusen loikkaan liittyviä tapahtumia Etelä-Hämeen piirin vuosikokouksessa – "tässä tapahtui virhe"

Keskusta

Keskustan Etelä-Hämeen piiri on ahkeroinut ehdokashankinnassaan ja siitä osoituksena piiri vahvisti vuosikokouksessaan 45 maakuntavaaliehdokasta.

Tilaa ehdokaslistalla kuitenkin vielä on, sanoi keskustan Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Johanna Häggman avajaissanoissaan.

Vuosikokouksen jälkeen vastuu ehdokashankinnasta siirtyy piirihallitukselle.

Häggmanin mukaan paikallinen media on aktiivisesti rummuttanut, että uudessa maakunnassa Hämeenlinna saisi yksinkertaisen enemmistön maakuntavaltuustoon ja voisi käytännössä yksin päättää maakunnan asioista.

Keskustapiirin puheenjohtaja lupasi, että keskustalla on kattava ehdokasjoukko vaaleissa, jotta tämä skenaario ei toteudu.

– Näin saamme tasapainoisen seutujen maakunnan, jossa jokaisella seudulla on oma tärkeä merkityksensä, jotta kokonaisuus on toimiva.

Riihimäellä järjestetyn vuosikokouksen odotetuin vieras oli keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä. Hänellä oli mieluisa viesti riihimäkeläisille poliitikoille.

Kyseessä oli hallituksen kehysriihessä tekemä päätös valtion kiinteistöomistuksen uudistamisesta.

Pääministerin mukaan erityisesti rautatieasemien ympärillä kiinteistöomistus on ollut pitkään pirstaloitunut ja se on vaikeuttanut alueiden kehittämistä eri puolilla Suomea.

– Nyt näiden alueiden hallinta keskitetään Senaatti-kiinteistöille. Asemaseutujen kehittäminen saa vauhtia tämän rakenneuudistuksen myötä myös Riihimäellä.

Sipilä muisteli myös 100 vuotta sitten päättynyttä sisällissotaa Suomessa.

Hänen mukaansa keskustalaisille on tärkeää muistaa presidentti Kyösti Kallion lausumat eheytymisen sanat, kun taistelut olivat muutamaa päivää aiemmin päättyneet.

– Meillä tulee olla sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia tai valkoisia, vaan pelkästään isänmaataan rakastavia kansalaisia, Sipilä siteerasi Kalliota.

Eheytymisen tarina, joka Suomessa alkoi tästä 6. toukokuuta 1918 pidetystä presidentti Kallion Nivalan puheesta on pääministerin mukaan uskomaton.

Sipilä puhui piirikokouksessa myös ajankohtaisesta sote- ja maakuntauudistuksesta.

Maakuntauudistusta koskevasta keskustelusta on pääministerin mukaan unohtunut, että uudistus tuo maakuntien päätettäviksi asioita, jotka ovat tällä hetkellä valtiohallinnon käsissä Helsingissä.

– Maakuntavaalit ovat äärettömän tärkeät vaalit puolueellemme. Sen vuoksi asetamme joka puolelle Suomea täydet ehdokaslistat eli 1749 keskustalaista ehdokasta tavoittelee luottamuspaikkaa maakuntahallinnosta, Sipilä sanoi.

Tällä hetkellä puolue on asettanut jo yli 900 ehdokasta maakuntavaltuustoihin ehdokkaiksi.

– Yli puolet ehdokkaista on jo kasassa, vaikka maakuntavaalit ovat lokakuussa ja lakikaan ei ole vielä voimassa.

Pääministeri painotti, että eduskunnassa tehdään töitä sen eteen, että laki tulee voimaan mahdollisimman pian.

– Kaikkien asiantuntijoiden mukaan maakuntauudistuksen onnistuminen riippuu lopulta siitä, kuinka se laitetaan toimeen maakunnissa. Se on Teistä uusista maakuntavaltuutetuista kiinni, millainen uudistuksesta tulee.

Hallituskumppania on informoitava etukäteen.

Juha Sipilä

Hallituksen toimintakyky ei kaadu Sipilän mukaan yhden kansanedustajan siirtymiseen puolueesta toiseen, viitaten Kaj Turusen päätökseen vaihtaa puoluettaan sinisistä kokoomukseen.

– Meidän on kuitenkin pakko käydä pelisääntöjä läpi. On tehtävä selväksi jokaiselle hallituspuolueelle, milloin asioista toisille kerrotaan. Hallituskumppania on informoitava etukäteen. Tässä tapahtui virhe, joka puhuttava läpi ensi keskiviikkona, Sipilä sanoi.

Jokioisilta kotoisin oleva piirikokousedustaja Jari Lehtinen kysyi pääministeriltä, miksi keskustan kannatus laskee ja kokoomuksen nousee, vaikka pääministeripuolueen johdolla talous on saatu nousu-uralle.

Sipilän mukaan kokoomuksen kannatus hyötyy perinteisesti ensimmäiseksi talouden suunnan kääntymisestä.

– Meillä kannatuksen nousu näkyy yleensä viiveellä. Puolueen itseluottamus on nyt kuitenkin hyvällä tasolla. Seurataan sitä itse todella herkällä korvalla, Sipilä vastasi.

Hämeenlinnalainen kaupunginvaltuutettu Timo Kaunisto (kesk.) esitti toiveen, että onko vielä tällä vaalikaudella mahdollista alentaa joitain asiakaspalvelumaksuja, jotta kaikkien pienituloisimpien on mahdollisuus saada osansa talouskasvusta.

– Kehysriihessä keskitimme parannustoimenpiteitä heille, jotka elävät perustulon varassa, Sipilä totesi.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) lupasi etelähämäläisille, että Luonnonvarakeskus Luke säilyy Jokioisilla.

– Meillä on Jokioisilla samanlainen tutkimuksen keskittymä kuin Ruotsin Århusissa. Jokioisten toimipistettä kehitetään myös tulevaisuudessa, Leppä totesi.

Etelä-Hämeen vuosikokouksessa vierailivat pääministerin lisäksi Sotkamon puoluekokouksessa ehdokkaina olevat puoluesihteeriehdokkaat ja varapuheenjohtajaehdokkaat. Pitkäksi venyneen kokouksen jälkeen paikalta poistui varsin tyytyväistä keskustaväkeä.