Pettymys purkautui Itä-Savossa keskustan piirikokouksessa – ”Oppositio on onnistunut selityksissään paremmin kuin me”

Keskusta

Itä-Savon piirikokouksessa etsittiin syitä keskustan heikoiksi jääneisiin gallup-lukuihin. Puheenvuoroissa purkautui myös pettymystä puolueen nykyiseen linjaan. Savonlinnan seudun näkövinkkelistä puolue ei ole kehittänyt maata tasapuolisesti.

60 vuotta keskustaan kuulunut Pekka Turtiainen haki tunnoilleen vertailukohtaa kultahäihin yltäneestä hääparista, joka on nyt ensimmäistä kertaa kokenut kasvaneensa erilleen.

– Viime syksynä minulla oli ensimmäisen kerran sellaisia tuntoja, että olen kasvanut keskustasta erilleen, koska emme ole enää kehittäneet maata tasapuolisesti, Turtiainen sanoi.

Myös rantasalmelainen Pekka Hyytiäinen valitteli sitä, että arvokeskustelun puute on saanut hänet tuntemaan vieraantumista keskustasta.

Punkaharjulainen Pekka Nousiainen sanoi, että nykyhallitusta kohtaan alueella oli suuret odotukset.

– Mutta meillä työttömyysaste on 12–14 prosenttia. Lisäksi tämä neljä vuotta on ollut monessa mielessä keskittävää ja kunnat ovat menneet kuralle. Jos kunnille annettaisiin takaisin resurssit toimia, siellä löytyisi tietotaitoa hoitaa omia asioita, itsekin uran kunnanjohtajana ja kansanedustajana tehnyt mies tykitti.

Nousiainen halusi tietää poliittista keskustelua pohjustaneelta keskustan varapuheenjohtajalta Hannakaisa Heikkiseltä harjoitetaanko puolueessa analyysiä siitä, miksi kannatusta ei ole?

– Ihan varmasti analysoidaan, Heikkinen vakuutti.

Hän muistutti, että Suomen kuntoon laittaminen on vaatinut kipeitä päätöksiä. Jos niitä ei olisi tehty, mikään puolue ei nyt vaalien alla pystyisi lupaamaan kansalle yhtään mitään.

– Oppositio on onnistunut selityksissään paremmin kuin me, Heikkinen näki.

Kirsti Laamanen ja Pekka Turtiainen vaihtoivat kuulumisia ennen kokousta. (Kuva: Päivi Vento)

Myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) valintaprosessi ruotsalaispankki SEB:n hallitukseen sai kritiikkiä.

–Se, ettei Berner eronnut silloin ministerin tehtävistä on varmasti pudottanut keskustan kannatusta ainakin yhden prosenttiyksikön verran, sanoi Jouni Matilainen.

Matilainen arvosteli pääministeri Juha Sipilän linjaa siinä, että hän vain puolusteli Berneriä.

– Hallituksen erossa hautautui monta asiaa, mutta jotain hyvääkin siinä oli, siinä hautautui Bernerin ministerin pesti, Matilainen purki ärtymystään.

Myös televisio-ohjelmien välittämä kuva keskustasta kirvoitti puheenvuoroja. Kauko Rauhansaloa kiinnosti, kuinka puolueen puheenjohtaja valmistuu vaalitentteihin.

– Tentithän ovat osoittautuneet yllättävän monille tärkeäksi välineeksi siihen päätökseen ketä äänestää. Valmistautuuko Sipilä tentteihin yksin vai tsemppaako häntä kukaan?

Hannakaisa Heikkinen kertoi, että ennen vaalipaneeleja puolueen puheenjohtajan esiintymistä pohditaan laajalla joukolla ja esimerkiksi linjataan, mitä asioita yritetään nostaa esiin.

Pekka Turtianen ihmetteli sitä, miten Ylen ohjelmapolitiikka on täysin punavihreää. Hänen mielestä keskustaa solvataan hävyttömästi viihteeksi sitä nimittäen.

– Tällainen uppoaa pääkaupunkiseudulla ihmisiin kuin kuuma veitsi voihin.

Itä-Savon piirikokouksessa kuultiin myös maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puheenvuoro.

Kansanedustajaehdokkaista paikalla olivat Matias Hilden, Kimmo Ihalainen, Hanna Kosonen ja Arto Sepponen.

Eurovaaleistakin saatiin tuulahdus, sillä ehdokas Anna Sirkiä oli tullut paikalle Turusta asti.

Esittelypuheenvuoronsa päälle klassista laulua opiskeleva Sirkiä lauloi Karjalan kunnailla ja sai aikaan raikuvat aplodit, joita ei ole ihan äskettäin puhumalla itäsavolaisesta piirikokousväestä herunut.