Ojalehto odottaa kokoomukselta vastaantuloa
Haluaako kokoomus, että sote- ja aluehallinnon uudistus jää edelleen auki? Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Matias Ojalehto kommentoi sotevyyhtiä.
Ojalehto huomauttaa, että Juha Sipilän ehdotus ei ole ylhäältä annettu tai saneltu ukaasi, vaan tarkkaan harkittu kompromissi ja erittäin pitkien neuvottelujen tulos.
– Neuvotteluissa viimeisten viikkojen aikana on yhteen sovitettu kolmen hallituspuolueen näkemyksiä. Hallituksen täytyy olla päätöksentekokykyinen ja ratkaisukeskeinen. Myös keskusta ja perussuomalaiset ovat tulleet monissa kysymyksissä vastaan. Nyt odottaisin vastaantuloa myös kolmannelta hallituspuolueelta, Ojalehto toteaa.
Ojalehto muistuttaa, että kokoomusta lukuunottamatta hallituspuolueet pitävät perusteltuna esityksenä, että aluejaon pohjana käytetään nykyistä virallista jakoa, 18 maakuntaa. Alueet ovat jaoltaan luontaiset ja tutut.
– Miksi uudistusta tehdään? Me menemme uudistukseen ihminen ja palvelut edellä. Keskustan tärkein tavoite on turvata perusterveydenhuollon ja ihmisten palvelut lähellä. Palveluiden lisäksi myös päätöksenteko säilyy lähellä. Neuvottelijamme saavat Pohjois-Pohjanmaalta täyden tuen, Ojalehto jatkaa.
– Kokoomus hyväksyi toukokuussa hallitusohjelman, johon kirjattiin enintään 19 alueen tavoite. Tuuli kokoomusväessä on yhtäkkiä toinen. Esitetyillä ratkaisulla sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjien määrä pienenee liki kahdesta sadasta alle kahteenkymmeneen. Se on suuri, mutta välttämätön muutos.
Vaativimman ja siten myös kustannuksiltaan kalleimman erikoissairaanhoidon järjestäminen tulisi sekä keskustan että kokoomuksen mallissa viiden yhteistyöalueen vastuulle.
– Saatavien taloudellisten säästöjen kannalta merkittävintä ei ole alueiden määrä, vaan se, mitä palveluiden sisällä tapahtuu. Sujuvat hoitoketjut, parempi johtaminen, toimiva palveluverkko, oikea-aikainen hoito, laitoshoidon vähentäminen, kuntoutus, valtion vahva ohjaus hankintatoimessa ja ict-ratkaisussa takaavat säästöt, Ojalehto päättelee.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi alueilla päätetään jatkossa muistakin asioissa, Ojalehto muistuttaa.
– Raskasta ja kallista hallintoa yhdistetään ja tiivistetään, siksi valtapolitikoinnin on loputtava ja ratkaisu saatava.