Keskustan Sirkka-Liisa Anttila: Keskustelu vanhustenhoidosta mittaa politiikkojen uskottavuutta – ”Puoluepolitikointi ja irtopisteiden keruu ovat ajaneet itse asian edelle”

Vanhustenhoito

Kesakustan kansanedustajan Sirkka-Liisa Anttilan mukaan kaikilla politiikan toimijoilla on enemmän tai vähemmän peiliin katsomista pitkään velloneessa keskustelussa vanhustenhoidon tilasta.

– On erittäin tärkeää, että epäkohdat ovat nousseet julkisuuteen ja että vanhustenhoidosta vihdoin keskustellaan kunnolla. Perustellusti voi kuitenkin todeta, että vaali- ja puoluepolitikointi sekä irtopisteiden keruu ovat ainakin osalla keskustelijoista jo aikaa sitten ajaneet itse asian eli vanhusten inhimillisen hoivan ja ihmisarvoisen kohtelun edelle, hän tylyttää.

Anttilan mielestä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on näyttänyt esimerkkiä siitä, että voimavarat olisi laitettava ihmisten asioiden hoitamiseen.

– Saarikko on esimerkiksi aloittanut valmistelun hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Vanhustenhoito ei kuitenkaan parane sormia napsauttamalla, vaikka niin etenkin sosiaalidemokraattien suunnasta annetaan nyt ymmärtää. Lait on valmisteltava huolella ja niistä on myös tehtävä perusteelliset vaikutusarvioinnit, hän näpäyttää.

Nyt jos koskaan olisi Anttilan mukaan tilausta puolueiden väliselle yhteistyölle.

– Suomen arvoinen teko olisi, että puolueet hakisivat nyt yli hallitus-oppositiorajan yhteisen näkemyksen ohjelmasta vanhustenhoidon parantamiseksi ja sitten toteuttaisivat sen.

– Eväitä tälle työlle osaltaan antaa ministeri Saarikon johdolla sovittu 25 toimenpiteen lista. Sanomattakin on selvää, että myös rahasta on puhuttava, hän vaatii.

Sirkka-Liisa Antiilan mukaan nykymeno ei tee kunnia kenellekään, kaikkein vähiten vanhuksille, heidän läheisilleen ja hoito- ja hoivatyötä tekeville.

– Saatan olla vanhanaikainen, mutta uskon, että esittämäni toimintatapa voisi myös vahvistaa politiikan uskottavuutta ja politiikkojen arvostusta.