Keskustan Kemppi: Etäopetus pitäisi kirjata perusopetuslakiin – ”Koulut tekivät digiloikan yhdessä yössä”

Keskusta

Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) kertoo jättäneensä eduskunnassa kirjallisen kysymyksen etäopetuksen kirjaamisesta perusopetuslakiin.

Kemppi kertoo tiedotteessaan, että kysymyksellä on tarkoitus tuoda esiin opettajien huolta etäopetuksen järjestämisestä poikkeusoloissa. Kemppi kysyy siitä, pitäisikö perusopetuslakia päivittää koronakriisin jälkeen, jotta jatkossa myös etäopetus tunnistettaisiin.

– Tilanne on uusi, eikä lainsäädännössä ole säädetty peruskoulussa järjestettävästä etäopetuksesta edes poikkeustilanteissa. Perusopetusta annetaan perusopetuslain mukaan vain lähiopetuksena, joka on opettajan antamaa opetusta koulun osoittamassa turvallisessa opiskeluympäristössä työsuunnitelmassa määriteltyinä työaikoina, Kemppi sanoo.

Koronavirus pakotti Kempin mukaan peruskoulut tekemään digiloikan käytännössä yhdessä yössä. Se kuitenkin onnistui hyvin, Kempin mukaan ”upeiden suomalaisten opettajien joustavuudella”.

Kempin mukaan poikkeuksellisen tilanteen aikana kertyy valtavasti tietoa etäopetuksen järjestämisestä. Ne tiedot pitää hyödyntää myös tulevia tilanteita suunnitellessa.

– Meidän on tärkeä saada tämä poikkeusaikoina kerätty tieto ja taito talteen ja kehittää toimintatapojamme. Opetushallitus on julkaissut täsmällisiä ohjeita opettajille poikkeukselliseen työnkuvaan, mutta etäopetus tulee saada myös perusopetuslakiin, Kemppi summaa.