Keskustan Kärnä kritisoi eurooppaministerin vaisua reagointia Katalonian tilanteeseen – ”Ihmisoikeusloukkaukset, demokratian halventaminen ja poliittisten vankien pitäminen ohitetaan olankohautuksella”

Euroopan unioni

Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Kärnä hämmästelee eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.) saamaansa vastausta kirjalliseen kysymykseen, joka koski Suomen reagointia Katalonian tilanteeseen.

– Tuppuraisen vastaus on erittäin vahvassa ristiriidassa Suomen EU-puheenjohtajakaudelleen asettamien tavoitteiden kanssa, joiden mukaaan prioriteettimme ovat yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen unionissa.

– Eurooppaministerinä hän ottanut voimakkaasti kantaa esimerkiksi Unkarin tilanteeseen ja vakuuttanut Suomen varmistavan, että EU-tukien maksatus kytketään Unkarin osalta oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Miksi tämä sama periaate ei nyt sitten kosketakaan Espanjaa, kysyy Kärnä tiedotteessaan.

Lappilaisedustaja sanoo olevansa pettynyt Suomen EU-linjaan ja näkee, että se on vahvasti kaksinaismoralistinen ja osaltaan hyvin vahvasti unionin perusarvojen vastainen.

– Suomi ja EU kyllä uskaltavat vastustaa vaikkapa Unkarin, Puolan, Turkin sekä Venäjän toimenpiteitä, mutta suuressa jäsenvaltiossa tapahtuvat ihmisoikeusloukkaukset, demokratian halventaminen ja poliittisten vankien pitäminen ohitetaan olankohautuksella.

– Sama koskee hyvin pitkälti myös Kiinaa ja tilannetta Hongkongissa. Helpot vastustajat valikoimalla voidaan levittää moraalisäteilyä, vaikka samalla vaietaan samanlaisista tilanteista vaikeiden vastustajien kanssa.

– Espanjaa kohtaan ei uskalleta esittää kritiikkiä, koska se on suuri EU:n maksaja ja sitä pidetään ”vanhana demokratiana”. Tällaisen nöyristelyn EU:n isoja jäsenvaltioita kohtaan tulee loppua ja asiasta pitää uskaltaa sanoa, hän muistuttaa.

Kärnä hämmästelee myös ministeri Tuppuraisen toimintamallia kirjalliseen kysymykseen vastaamisessa.

– Löysin vastauksen kysymykseeni tänään itsenäisesti netistä. Normaali toimintatapa on kyllä ollut, että ministerin allekirjoittama kirjallinen vastaus toimitetaan edustajalle eduskuntaan. Nyt näin ei jostain syystä menetelty. En usko, että postilakko on ehtinyt tähän tilanteeseen vaikuttaa, vaan kyse täytyy olla jostain muusta, hän otaksuu.