Keskustan kansanedustajat Antti Rantakangas ja Arto Pirttilahti: Tuplapoistot tuntuva kädenojennus investoijille

Verotus

Keskustan kansanedustajat Antti Rantakangas ja Arto Pirttilahti kiittävät hallitusta esityksestä, jolla uusien kone- ja laiteinvestointien poistomahdollisuus tuplataan verotuksessa neljäksi vuodeksi 2020–2023.

Uudistuksen myötä koneiden, kaluston ja laitteiden vuotuinen enimmäispoisto nousee nykyisestä 25 prosentin 50 prosenttiin.

– Valtiovarainministeri (Mika) Lintilän johdolla valmisteltu esitys toteuttaa keskustan ja hallituksen tavoitetta en­tis­tä yri­ty­sys­tä­väl­li­sem­mäs­tä ja kil­pai­lu­ky­kyi­sem­mäs­tä Suo­mes­ta, sanoo talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Pirttilahti.

Pirttilahden ja Rantakankaan mukaan kyseessä on uudenlainen verokannustin, joka koskee kaikkea yritystoimintaa, niin elinkeinotoimintaa kuin maatalouttakin.

Aiemmin käytössä olleet tuplapoistot ovat rajoittuneet ainoastaan tehtaiden ja työpajojen koneisiin ja laitteisiin, eivätkä koskeneet esimerkiksi palvelualaa. Nyt tällaisia toimialaan tai paikkaan liittyviä rajoituksia ei ole.

– Kyseessä on merkittävä kädenojennus yrityksille. Uudistus lykkää veronmaksua lähemmäksi hetkeä, jolloin investointi alkaa tuottamaan. Korotetut poistot alentavat investoinnin tuottovaatimusta ja kannustavat näin lisäämään investointeja koneisiin, kalustoon ja laitteisiin, korostaa valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Rantakangas.

Investointien tuplapoistojen lisäksi Rinteen-Kulmunin punamultahallitus edistää keskustakaksikon mukaan monin eri tavoin työllistävien pk-yritysten toimintaedellytyksiä.

– Muun muassa Finnveran takausjärjestelmää kehitetään, Business Finlandin resursseja vahvistetaan, kokeillaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista helpottavaa rekrytointitukea ja edistetään yritysten neuvontapalvelua työsuhdeasioissa. Hallitus selvittää myös parhaillaan uutta tutkimusyhteistyökannustinta.