Kemppi: Ikääntyminen on luonnollinen osa elämää, siitä ei pidä puhua vain kulueränä

Vanhustenviikko

Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) peräänkuuluttaa ikääntymisestä käytävään keskusteluun positiivisuutta.

– Suvaitsevan asenneilmapiirin luominen on meidän yhteinen tehtävämme, hän muistuttaa valtakunnallisen Vanhustenviikon alkajaisiksi.

Hänen mukaansa ikääntymisestä ei pidä puhua vain kulueränä tai kasvavana ilmiönä. 

– Ikääntyminen on luonnollinen osa elämää.

Esimerkiksi muistisairauksiin liittyviä negatiivisia käsityksiä pitäisi hänen mukaansa aktiivisesti parantaa ja lisätä ymmärrystä siitä, mitä miten muistisairaita ihmisiä pystytään parhaiten tukemaan.

Kansanedustaja painottaa myös ikäihmisten oikeutta oppimiseen. Hänen mukaansa sote-lait eivät tue ikäihmisten sivistystyötä vielä riittävällä tavalla.

– Uusia taitoja voi oppia myös esimerkiksi muistisairauden kanssa, jos ympäristö tukee taitojen säännöllistä käyttöä. Ikääntymisen tukena järjestettävä päivä- ja virkistystoimintaa auttaa mieltä ja kehoa pysymään kunnossa, Kemppi toteaa.

Hän korostaakin, että ikäihmisten varhaisiin tukitoimiin tulee löytyä resursseja, jotta toimintakyky säilyy ja kotona asuminen on mahdollista mahdollisimman pitkään.

– Esimerkiksi Asikkalan kunta antaa kaikille 65-vuotta täyttäneille maksuttomat liukuesteet, jotta liikkuminen olisi helpompaa ja turvallisempaa ja uskoo, että tämä vähentää sote-palveluiden tarvetta. Samalla tavalla mieltä tulee jumpata. Hyvinvointi-investoinnit ovat rahaa, jonka avulla voimme auttaa kuntalaisia pysymään turvassa, Kemppi muistutta.

– Myös asuinympäristön tulee olla sellainen, että se on helposti hahmotettava ja esteetön. Se mahdollistaa toimimisen, vaikka liikkuminen ja muu toimintakyky heikkenevät jossain vaiheessa, hän lisää.