Kärnä vaatii hallitukselta nopeita toimenpiteitä rokotekattavuuden lisäämiseksi – "Pudonnut jo kriittisen rajan alle"

Terveydenhoito

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii hallitukselta nopeita toimenpiteitä rokotekattavuuden lisäämiseksi.

MPR-rokotteen kattavuus on pudonnut alle 95 prosenttiin, jota pidetään kriittisenä rajana, jotta niin sanottu laumasuoja toteutuisi rokottamattomien osalta.

– Emme voi seurata tätä kehitystä enää sivusta, vaan tarvitaan valistusta vahvempia toimenpiteitä. Hallitus voi käyttää sille osoitettua toimivaltaa ja määrätä pakkorokotukset koko maahan epidemian ehkäisemiseksi, Kärnä huomauttaa tiedotteessaan.

Parempi vaihtoehto hänen mielestään olisi kuitenkin siirtyä Australian malliin, jossa lasten rokottaminen sidottiin sosiaalietuuksiin.

– Samoin tulisi huolehtia, että ei-lääketieteellisestä syystä rokottamattomat lapset eivät saisi enää päivähoitopaikkaa.

Kansanedustaja toivoo, että asiasta käytäisiin perusteellinen keskustelu eduskunnassa.

– Rokottamattomuus ja lasten turvallisuus ei ole puoluepoliittinen kysymys, vaan sen tulisi olla meille kaikille yhteinen asia. Uskon eduskunnassa vallitsevan laajan konsensuksen siitä, että rokotekattavuus on saatava paranemaan.

Kärnä aikoo laatia asiasta ensi viikolla toimenpidealoitteen, jolla voidaan ilmaista eduskunnan tahtotila hallitukselle.

– Keinot ovat tässä tapauksessa varmasti monet, mutta valistus ei enää riitä. Vastavalistus ja disinformaation levittäminen rokotteista on valitettavan yleistä, hän painottaa.