Kärnä laittaisi varusmiehet ampumaan valkoposkihanhia

Keskusta

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ehdottaa, että puolustusvoimat tarjoaisi varusmiehiä viljelijöiden avuksi ampumaan valkoposkihanhia.

Lintujen syysmuutto on nostanut taas valkoposkihanhien maanviljelyksille aiheuttamat laajat tuhot julkiseen keskusteluun.

Kärnä sanoo tiedotteessaan, että valkoposkihanhien metsästys tarjoaisi varusmiehille hyvää ampumiskoulutusta ja antaisi viljelijöille tehokasta apua ison ongelman vähentämiseen.

Valkoposkihanhien metsästykseen on Kärnän mukana saatu tänä vuonna tuhansia poikkeuslupia, mutta kiinnostus niiden hyödyntämiseen on ollut vähäistä. Kärnä tulkitsee sen johtuvan siitä, ettei valkoposkihanhia saa hyödyntää ravintona.

– Kuka haluaa lähteä metsälle vain tappamaan, jos joutuu sen jälkeen hautaamaan tai polttamaan käyttökelpoisen riistalihan?

Kärnän mukaan ympäristöministeriön hanhille kaavailemat ruokailupellot eivät toimi valkoposkihanhien aiheuttamien tuhojen ehkäisyssä.

– Ei hanhi tiedä miltä pellolta on luvallista ruokailla ja miltä ei. Eikä ole kyllä kertakaikkiaan mitään järkeä alkaa lihottamaan jo nyt ylisuurta valkoposkihanhikantaa tarjoamalla niille lisää ruokaa.