Karjalan piirikokouksessa puhutti vain Parikkala-Syväoron rajanylityspaikka

Piirikokous

Keskustan Karjalan piirin puheenjohtaja Jouni Kemppi puntaroi puheessaan keskiviikkoisessa piirikokouksessa eduskuntavaalitulosta ja puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni vahvisti kuulijoille mielikuvaa, miksi olemme juuri keskustalaisia.

Kun vielä piirin kansanedustaja Ari Torniainen ja paikalla olleet meppiehdokkaat Teuvo Hatva, Jari Karhu ja Anna Sirkiä olivat käyttäneet esittelypuheenvuoronsa, kokousta oli kulunut puolitoista tuntia eikä kokousväki innostunut poliittiseen keskusteluun.

Kaksi käytettyä puheenvuoroa koski Parikkala-Syväoron rajanylityspaikkaa, jolle edelleenkin toivotaan kansainvälistä statusta, mikä mahdollistaisi rajoittamattoman liikenteen sen kautta Venäjän ja Suomen välille.

– Savo-Karjalan yrittäjät odottavat rajan aukeamista. Se maksaisi nopeasti itse itsensä takaisin. Metsäteollisuuden investoinnit edellyttävät puuntuontia myös Venäjän puolelta, sanoi yrittäjä Pekka Paakkinen. Hän muistutti siitä, että rajanylityspaikan kansainvälistäminen on merkitty myös keskustan puolueohjelmaan.

Kunnanvaltuutettu ja elinympäristölautakunnan puheenjohtaja Sami Sinkkonen kertoi olleensa päivällä laatimassa kunnan elinkeino-ohjelmaa.

– Rajanylityspaikan kehittäminen on elintärkeää tälle seutukunnalle, hän esitti vetoomuksen Kulmunille ja Torniaiselle. Sinkkonen muistutti myös Savonlinnan kautta Keski-Suomeen kulkevan ratayhteyden tärkeydestä.

Torniainen lupaili, että Parikkalan rajanylityspaikka nousee alkaneella eduskuntakaudella esille. Kysymys on tullin ja rajavartioston resursseista.

Piirin puheenjohtaja Jouni Kemppi kertoi saaneensa voimakasta palautetta keskustan hallituskaudesta.

– Teimme paljon sellaisia päätöksiä, jotka menivät kansalaisten tunnetasolle, keskusta koettiin vastuunkantajaksi, Kemppi selitti vaalitappiota.

– Mutta keskusta on vastuunkantaja, me emme ole populisteja.

Jälkipyykkiä on Kempin mukaan puitu asiallisessa hengessä, mihin puhuja oli tyytyväinen.

Karjalan piirissä keskusta kannatus laski kymmenen prosenttia ollen 15, 4.

– On kysymysmerkki, näkyykö tässä se, ettei Kimmo Tiilikainen enää ollut meillä ehdolla.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tulleensa illaksi mielellään Parikkalaan.

– Tuntui tärkeältä päästä kentälle, koska tässä miettii, ymmärrettiinkö me ihan oikeasti kansan mietteitä.

Kulmuni nosti esille meneillään olevat hallitusneuvottelut.

– Jos kynnyskysymyksemme eivät ole päätymässä hallitusohjelmaan, poistumme neuvotteluista. Emme ole rynnimässä hallitukseen.

– Luontosuhde, yrittäjyys, köyhän asia, tasapuolinen aluekehitys, Kulmuni luetteli kansanliikkeen arvoja. Keskustan aatteeseen kuuluu se, ettei synnyinpaikka saa määrittää ihmisen menestymisen mahdollisuuksia.

– Olemme muuttaaksemme omaa kotiseutuamme parempaan suuntaan, Kulmuni viitoitti.

EU-vaaliehdokas Elsi Katainen lähestyi kokousväkeä videon välityksellä. Parikkalan valtuustosalista ei löytynyt yhtä tarvittavista piuhoista, ja tekstitetty video katsottiin ilman ääntä.

– Hiljainen hetki, totesi kokouksen puheenjohtajana toiminut Lassi Valkeapää esittelyvideon loputtua.