Jäätteenmäki: Veroasioissa lepsuilevien jäsenmaiden EU-tuet jäädytettävä

Euroopan unioni

On väärin, että myös suomalaisten veronmaksajien rahaa käytetään sellaisten jäsenmaiden hyväksi, jotka eivät pelaa samoilla säännöillä kuin muut. EU on nyt ryhdistäytymässä omien perusarvojensa puolustamisessa, sanoo Alde-ryhmän neuvottelijana Euroopan parlamentin budjettivaliokunnassa toimiva Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

– Kyse on keskinäisestä luottamuksesta EU-maiden välillä, Jäätteenmäki painottaa tiedotteessaan.

Budjettivaliokunta ja talousarvion valvontavaliokunta käsittelivät tänään yhteisessä istunnossaan komission antamaa esitystä EU-tukirahojen kytkennästä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Esityksen perusteella jäsenmailta, jotka eivät noudata oikeusvaltioperiaatetta, voidaan jäädyttää EU-tukien maksaminen.

Jäätteenmäki kertoo, että hänen esityksestään valiokuntien esittelijät ovat sisällyttäneet valmistelemaansa parlamentin pohjakantaan EU-tukirahojen ehdollisuuden ulottamisen myös verotuskysymyksiin.

– Reilusti ja tasapuolisesti kaikkia kansalaisia ja yrityksiä kohteleva sekä toimiva ja avoin verotus on kiinteä osa oikeusvaltioperiaatteen toteutumista, Jäätteenmäki toteaa.

– EU:n rahahanat on suljettava veroasioissa lepsuilevilta jäsenmailta. Yhteisistä verovaroista ei voi hyötyä, jos oma veronkanto ei ole kunnossa.