Hajauttamisen ikkuna on nyt auki
Sain kunnian tulla valituksi harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän puheenjohtajaksi.
Keskustan eduskuntaryhmästä jäsenenä työryhmässä on Anne Kalmari Keski-Suomesta ja varajäsenenä Mikko Kinnunen Pohjois-Pohjanmaalta.
Työryhmän nimi on kieltämättä paperinmakuinen, mutta asiallisesti ottaen sen työssä ollaan aivan perimmäisten kysymysten äärellä.
Kyse on siitä, millaista Suomea rakennamme.
Keskustan pitkäaikainen linja on kehittää koko Suomea ja kaikkia maakuntia tasapuolisesti. Tässä maassa on kuitenkin ollut – ja on edelleen – voimakkaita pyrkimyksiä keskittää ihmisiä, palveluja ja työpaikkoja vain muutamiin isoimpiin kaupunkeihin.
Nyt voi perustellusti sanoa, että sellaisen politiikan aika on auttamattomasti ohi.
Ensinnäkin, se johtaisi lisääntyvään eriarvoisuuteen suomalaisten ja maan eri osien välillä.
Toiseksi, viimeistään koronavirus on osoittanut, että kestävää politiikkaa on hajautetun yhteiskunnan rakentaminen.
Eikä pelkästään ihmisten ja maakuntien välisen tasa-arvon, vaan myös esimerkiksi Suomen omavaraisuuden ja ylipäätään iskunkestävyyden puolesta.
Kolmanneksi, tällaisen Suomen rakentaminen vastaa ihmisten todellisuutta.
Moni suomalainen elää jo arjessaan monipaikkaisesti; tekee töitä etänä sekä asuu useammalla paikkakunnalla. Viime kuukausien myötä tämä kehitys on voimistunut.
Vihoviimeinen virhe olisi jatkaa täysin päinvastaiseen suuntaan vieviä päätöksiä.
Siksi tarvitaan täyskäännös siinä mielessä, että kaiken päätöksenteon pitää edesauttaa paremmin sitä, että elämisen edellytyksiä on kautta Suomen – harvaan asuttuja alueita myöten.
On kuitenkin niin, että tasapainoisemmin kehittyvän Suomen aikaansaamiseen tarvitaan yhteistyötä, yli hallitus-oppositiorajan.
Siksi tulen työryhmän puheenjohtajana toimimaan sen puolesta, että yhteiskunnassa laajasti ymmärrettäisiin, mitä kello on lyönyt ja että puolueiden välille saataisiin aikaan yhteistä näkemystä koko Suomen tasapuolisen kehittämisen tärkeydestä.
Ensi töiksemme laitamme liikkeelle kokeiluja harvaan asuttujen alueiden ja niillä asuvien ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Rahaa niihin on varattu yhteensä neljä miljoonaa euroa.
Keskustan eduskuntaryhmä on jo aiemmin esittänyt, että tässä olisi opiksi otettavaa Norjasta. Nyt työryhmä teettääkin perustuslaillisen selvityksen Norjan mallin mukaisista, verotukseen ja opintolainan vähennykseen liittyvistä toimenpiteistä ja mahdollisuuksista soveltaa niitä Suomessa.
Nämä ovat pieniä isoja asioita, kun käännämme Suomi-laivan kurssia kohti tulevaisuutta. Se kääntyy hitaasti, mutta käännyttävä sen on. Kestävää tulevaisuutta on ihmisille hyvä, hajautetusti toimiva Suomi.