Elsi Katainen:

Puolueilla on eroja tärkeissä EU-kysymyksissä

Kysymys EU:n budjetista jakaa suomalaisia puolueita. Keskusta ja muut hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat valmiita kasvattamaan seuraavaa EU-maiden yhteisbudjettia maltillisesti, kun taas perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit leikkaisivat budjetista.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan varsinkin EU:n koheesio- eli aluetuista tulisi leikata. Tällaiset linjaukset eivät ole loppuun asti harkittuja.

Syksyllä Suomen puheenjohtajuuskauden käynnistyessä EU-maat jatkavat neuvotteluja yhteisestä rahan käytöstä vuosille 2021–2027. Suuren nettomaksajan Ison-Britannian tehdessä EU-eroa on muiden jäsenmaiden löydettävä ratkaisu noin 12 miljardin euron vuotuiseen budjettiaukkoon.

Puolustusyhteistyön ja ulkorajojen vahvistamisen tuodessa budjettiin lisää paineita tämä ei tule olemaan helppoa.

Se, että Suomen jäsenmaksua ollaan valmiita nostamaan hieman, on realistinen ja järkevä linjaus. Suomalaisilla on paljon voitettavaa budjettineuvotteluissa – ja paljon hävittävää.

Saamme jäsenmaksullemme eniten vastinetta EU:n maatalous- ja aluetuista. Tuilla on varmistettu se, että koko Suomessa voidaan tuottaa puhdasta lähiruokaa haastavista ilmasto-oloista huolimatta ja että maakuntiimme Itä- ja Pohjois-Suomea myöten syntyy työpaikkoja ja kasvua keskittymistrendeistä huolimatta.

Komissio on esittänyt sekä koheesio- että maatalouspolitiikkaan leikkauksia, joista jälkimmäiset toteutuessaan iskisivät myös Suomeen. Jos neuvotteluihin mennään tinkimättä ollenkaan omasta maksuosuudesta, voidaan olla varmoja, että maaseudun kehittämiseen ei heru tippaakaan lisää.

Perussuomalaisten ja kristillisten vaatimukset EU-budjetin leikkauksesta ovat mielestäni vastuuttomia. Silmiä ei voi ummistaa leikkausten vakavilta vaikutuksista maakunnissamme. Maatalous ja aluekehitys eivät saa mennä lahtipenkkiin EU:n tulevalla rahoituskaudella.

Maatalouden ja aluepolitiikan puolustaminen on keino saada Suomen EU:lle maksamia jäsenmaksuja takaisin omaan maahan. On erikoista, jos jokin puolue ei halua näitä rahoja yrittäjien, korkeakoulujen ja kansalaisten hyväksi.

Elsi Katainen Elsi Katainen on Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe) Pielavedeltä. Vuosina 2007-2018 hän toimi kansanedustajana.