Elsi Katainen:

EU-parlamentin puoluekartta murroksessa

Toukokuun vaalien tulos oli Euroopan mittakaavassa historiallinen.

Ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoteen keskustaoikeistolainen EPP ja Euroopan sosiaalidemokraattisia puolueita edustava S&D eivät muodosta yhdessä parlamentin enemmistöä.

Sen sijaan keskikokoiset ryhmät nostivat painoarvoaan. Keskustan edustama ALDE nosti paikkamääränsä kaikista eniten; 67 paikasta 108 meppiedustajaan.

ALDE on aiemmin ollut Benelux-maiden hallitsema ryhmä, mutta nyt vanhat johtajat taistelevat asemistaan.

Uuteen ryhmään on liittymässä eurovaaleissa 21 paikkaa voittanut Ranskan Emmanuel Macronin En Marche -puolue sekä 8 paikkaa napannut Romanian liberaalipuolue.

Hiljattain ALDEen liittynyt, Espanjassa nousussa oleva Ciudadanos-puolue saavutti 8 paikkaa.

Tilannetta hämmentää vielä se, että brexitin kanssa painiva Iso-Britannia äänesti ALDEen huimat 17 jäsentä.

Nykykaudella ryhmässä on istunut vain yksi britti. ALDEn brittijäsenet ovat Eurooppa-myönteisiä ja vastustavat Ison-Britannian EU-eroa.

Keskustelua käydäänkin nyt siitä, voivatko brittimepit saada merkittäviä asemia ja tehtäviä, sillä jos brexit toteutuu syksyllä, jäsenten mandaatti päättyy. Keskustalle britit ovat olleet perinteisesti hyviä kumppaneita.

ALDEn puheenjohtajana lähes kaksi vaalikautta toimineen Belgian entisen pääministerin Guy Verhofstadtin paikalle on tunkua.

Hyvä ehdokas on Ruotsin Keskustan Fredrick Federley.

Pohjoismaalainen edustaja olisi oiva kompromissi puheenjohtajaksi, kun ryhmään on tulossa runsaasti uusia jäseniä etelästä, lännestä ja idästä.

Käynnissä oleva murros on ALDElle mahdollisuus uudistua.

Parhaillaan neuvotellaan ryhmän uudesta nimestä, säännöistä ja puheenjohtajasta.

Olen ehdottanut, että ryhmän uuteen nimeen otettaisi mukaan sana ”Centre” eli keskusta, sillä valtaosa ryhmämme puolueista sijoittuvat poliittiseen keskustaan.

Pyrin vaikuttamaan siihen, että ALDE lähtee rakentamaan parempaa Eurooppaa nykyisillä rakenteilla. Esimerkiksi maataloudessa ALDE ei aja leikkauksia vaan byrokratian purkua.

Tällä linjalla on jatkettava.

Elsi Katainen Elsi Katainen on Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe) Pielavedeltä. Vuosina 2007-2018 hän toimi kansanedustajana.